Sayfalar

31 Ağustos 2014 Pazar

Patlıcan reçeli





Patlıcan reçeli en sevdiğim reçellerden biridir. Lise yıllarında İzmir'deyken bir kez yapmıştım. Kimse patlıcan olduğunu anlamamıştı. O tarifte patlıcanların kireçli suda bekletilmesi gerekiyordu ve bu  işlem bence zahmetli bir işlem olduğundan bir daha yapmadım. Ancak oğlum bu reçeli bir kez hazır aldığımızda çok sevdi ve o sevdiği içinde bende yeniden bir çok blogda , yemek sitesinde patlıcan reçelinin tarifini aradım.Ama hepsi kireçli olduğunda hiç birisini yapmak istemedim. Geçenlerde karpuz kabuğu reçeli yaptım (Onunda tarifini daha sonra vereceğim:))  ve o tarifte karbonat kullanılıyordu.  Bu bana patlıcan reçelini de benzer şekilde yapabileceğim fikrini verdi ve reçeli yapmaya karar verdim.

Dün Beşiktaş pazarında tam reçel yapmak için küçük patlıcanlar bulunca da hemen aldım. Herkes büyük patlıcan seçerken ben içlerinde küçük seçerek ancak yarım kilo alabildim.Çünkü bu reçelin mümkün olduğunca küçük ve ince patlıcanlarla yapılması bence daha iyi sonuç veriyor. Şimdi gelelim tarife:

Malzemeler

  • Yarım kilo patlıcan
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Karbonat,limon
  • Vanilya ve karanfil
  • 1 çimdik tuz


Yapılışı

1-Patlıcanlar kabukları tamamen soyulur.Pişince renginin güzel olması için hiç siyah kabuk kalmamalıdır.

2-Kabukları soyulan patlıcanlar içinde 1 tatlı kaşığı karbonat,birkaç damla limon suyu ve bir çimdik tuz olan suyun içinde bekletilir. Bu işlemin en az 3 kez tekrar edilmelidir. Yani önce 1 saat kadar bu suda beklettikten sonra yeniden aynı ölçülerde su hazırlanır ve patlıcanlar bu yeni suyun içine konur. Bir saat sonra aynı işlem tekrar edilir.Üçüncü kez hazırlanan suyun içinde ben bu kez sabaha kadar beklettim.Böylece bir gece bu karbonatlı limonlu suyun içinde kaldı. Bu işlem hem patlıcanların kara suyunu alıyor hem de bence patlıcanların yumuşak olmasını engelliyor.Patlıcanın kıtır olmasını sağlıyor.

3-Ertesi sabah 2,5 bardak su ve şeker bir tencere önce kaynatılır  ve su kaynamaya başladıktan sonra karbonatlı suda bekletilen patlıcanlar iyice sıkılarak kaynayan şerbetin içine atılır ve orta dereceleri ateşde yaklaşık 25-30 dakika kadar kaynatılır.

4-Reçel kaynarken üzerinde köpükler oluşacaktır.Bu köpükler bir kaşıkla alınıp atılmalıdır.

5-Reçelin altını kapatmaya yakın yarım limon suyu ,bir kaç damla vanilya özütü ve 5-6 adet karanfil atılır.5 dakika daha kaynadıktan sonra artık reçel tamamdır.

Pişme süresi olarak 25- 30 dakika olarak belirttim ama 20 dakikadan sonra sık sık kontrol ederek ocağın ısısının kuvvetine göre tamam ise pişme işlemini bitirebilirsiniz.  Bir de bilenler biliyordur ama reçelin pişerken çok katılaşmaması gerekiyor çünkü soğuduktan sonra daha da katılaşıyor. Bu yüzden kapatma ayarı önemli ama bunu bir iki denemeden sonra sizde bulacaksınız.

Afiyet olsun

30 Ağustos 2014 Cumartesi

Fırında pastırmalı kabak





Merhaba,
Bugün size son derece basit ama bir o kadar da lezzetli bir kabak yemeği tarifi vereceğim. Bir çoğunuzun "Kabak da ne kadar lezzetli olabilir " dediğinizi tahmin ediyorum ama bu yemeği yapınca bana hak vereceksiniz. Bu yemeğin kabaklarını bir gün önceden kavurup ertesi gün iş veya okul dönüşü diğer malzemeler ile karıştırıp fırına atarak hemen pişirebilirsiniz. 





Malzemeler



  • 3 adet kabak
  • 1 adet soğan
  • 4-5 diş sarmısak
  • 100 gr kaşar peynir
  • 100 gr sert beyaz peynir
  • 100 ml krema ((Bir küçük paket kremanın yarısı)
  • 2 adet yumurta
  • 3-4 dilim pastırma
  • tuz,zeytinyağ



Yapılışı


1-Kabaklar küçük küpler halinde doğranır.


2-Soğanlar yemeklik olarak doğranır.Sarımsaklar küçük küçük kesilir.


3-Bir tencereye zeytinyağ konur ve zeytinyağ ısındıktan sonra kabaklar ve soğanlar eklenerek kavrulur.Bu sırada tuz ve karabiber eklenir. Bir süre sonra sarımsaklar da eklenir. Kavurma işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürüyor.Bunun ilk on dakikası orta ısıda daha sonra da düşük ısıda olmalıdır. Kavrulan sebzeler ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.


4-Başka bir kaba kaşar peynir ve beyaz peynir rendelenir.


5-Rendelenen peynirlere yumurtalar, krema ve pastırmalar eklenir.


6-Bu karışım soğuyan kabaklara eklenir ve fırında yaklaşık 15- 20 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun



















29 Ağustos 2014 Cuma

Bostan Kebabı



Patlıcanla yapılan tüm yemekleri çok severim.Ama Bostan kebabının yeri bunların içinde başkadır.Gerçi çok sevmeme rağmen nedense çok sıkta yapmadığım bir yemek.
Bostan kebabını Lise yıllarında sevgili Gülşen Halacığımın bir doğum
günü hediyesi olarak aldığı Ekrem Muhittin Yeğen'in "Yemek Öğretimi" kitabından bakarak yapmıştım.
Bu harika kitap güzel anlatımı ile bana yemek yapmayı sevdirdi. O tarihlerde şu zamanda olduğu gibi yemek dergileri olmadığı için ve bu kadar çok yemek kitabı olmadığı için benim için çok yararlı oldu.
Güzel bir Ağustos gününde aldığım bu kitaptan ilk yaptığım yemek Bostan kebabı idi.
Gerçi bu yemeğine kendime göre küçük değişiklikler yaparak yaptım. Örneğin Kitapta margarin ile kızartırken ben bir İzmir'li olarak ayçiçeği yağı ve zeytinyağı karıştırarak yapıyorum.Ya da kitapta koyun eti ile yapılırken ben dana eti ile yapıyorum.

Margarin ile kızarıyor dedim çünkü bu kitap bana 1975 senesinde alınmıştı ve o zamanlar margarin yemeklerde çok kullanılıyordu:)

Gelelim tarife


Malzemeler


  • 4 adet Topan patlıcan (Bostan patlıcanı)
  • 750 gr kuşbaşı dana eti
  • 1 büyük soğan
  • 3 adet domates
  • 3-4 adet sarımsak
  • Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı

1-Kuşbaşı et çok az sıvı yağ ile kavrulur ve buna yemeklik olarak doğranmış soğanlar eklenir ve kavurmaya devam edilir.

2-Kavrulan bu karışıma küp şeklinde doğranmış domates ve küçük parçalara ayrılmış sarımsak eklenir.

3-2-3 bardak sıcak su konularak etler pişirilir. (Aslında bir şekilde bu aşamaya kadar tas kebabı hazırlanmaktadır)

4-Patlıcanların sapları ve alt kısmı tepside düzgün durması için kesilir ve alacalı olarak soyulur.Patlıcanlar ortandan ikiye kesilir.Orta kısımlarından kase şeklini vermek için hafifçe oyulur.

5-Kesilen ve ayıklanan patlıcanlar bol tuzlu suda acı suları çıkması ve fazla yağ çekmemesi için 15-20 dakika bekletilir.


6-Suda bekletilen patlıcanlar hafifçe sıkılır ve kağıt havlu ile suları iyice alınarak kızdırılmış sıvı yağda her tarafı kızartılır.

7-Bir Borcam'a alınan patlıcanların oyuk kısmına pişen etler yerleştirilir.Üzerlerine domates ve küçük kesilmiş biberler eklenir.

8-Domates salçası pişen etlerin kalan suyu ile karıştırılır ve Borcama o da dökülür

9-Fırını sürülen  yemek yaklaşık 20-25 dakika  pişilir ve daha sonra servis yapılır

Zeytinyağlı Bulgurlu Biber

Merhaba

Bugün bloğumun ilk günü. Bir süreden beri başlamayı planladığım bloguma başlıyorum.Yemek ve hobiler ağırlıklı olacak. bloğumda paylaşacağım ilk yemek sıcak yaz günlerinde yenecek hafif bir zeytinyağlı.
Bir İzmirli olarak bloğumun ilk gününde zeytinyağlı ve pratik bir yemek tarifiyle başlamak istedim. Üstelik yapımı çok kolay ve çok kısa sürede hazırlayıp  pişirebilirsiniz .Bu yemeği canım babaannem dışında da başka evlerde görmedim.

Şimdi gelelim yemeğin tarifine



Malzemeler
1/2 kilo sivri biber yada köy biberi
1 büyük kuru soğan
4-5 adet domates
1 çorba kaşığı pilavlık bulgur
Zeytinyağ ve tuz

Üzeri için
Sarımsaklı yoğurt

Yapılışı

1-Biberler büyüklüğüne göre 4-5 parçala bölünür. (Bu yemeği köy biberi veya sivri biberle yapmanızı öneririm.Çünkü çarliston biber nispeten kalın kabuklu olduğundan bu yemekte önermiyorum)

2-Soğanlar yemeklik olarak küçük küçük doğranır.

3-Domatesler kabukları soyulduktan sonra küp şeklinde küçük küçük doğranır.

4-Tencereye önce biberler, üzerine soğanlar, üzerine domates konur. En üste bulgur konduktan sonra zeytinyağ ve tuz konulur. Zeytinyağının ölçüsü konusunda herkesin damak tadı farklı olduğundan bir ölçü vermek istemem ama ben yarım çay bardağından az yağ koyuyorum.

5-Yarım çay bardağı da su konulduktan sonra kısık ateşte pişirilir ve soğuk olarak servis edilir. Servis ederken üzerine birde sarımsaklı yoğurt dökerseniz nefis bir şey oluyor.

Afiyet olsun