Sayfalar

4 Mart 2018 Pazar

Fındıklı Kurabiye



İçinde un ve yağ olmayan harika bir kurabiye tarifim var bugün. Çok lezzetli bir kurabiye bu. Tam da pastahanelerden aldığınız kurabiyelerin tadında. Gluten hassasiyeti olanlar, beyaz un tüketmek istemeyenler içinde gayet uygun bir kurabiye.

Malzemeler


  • 1,5 su bardağı fındık unu (125 gr)
  • 1 yumurta beyazı
  • 1/2 bardağı pudra şekeri (50 gr)
  • 2 yemek kaşığı kakao

  • Üzeri için 2 yemek kaşığı pudra şekeri


Yapılışı

Bu tarif için gerekli olan fındık ununu hazır bulamaz iseniz fındıkları mutfak robotundan geçirerek un haline getirebilirsiniz.

Fındık unu hazır olduktan sonra tüm malzemeler bir kaseye konur önce çatal ile karıştırılır. Sonra elle yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde toplar hazırlanır. Bu toplar pudra şekerine bulanır.

Hazırlanan toplar yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.180 derece önceden ısıtılan fırında 7-8 dakika pişilir.

Afiyet olsun

5 Şubat 2018 Pazartesi

Profetirol






Nefis bir profetirol tarifim var bugün size.Hazırlanan hamuru benim taaa üniversite yıllardan beri yaptığım bir tarif. İçinin kreması klasik pastacı kreması. En üste dökülen sos ise birkaç gün önce Damy's Kitchenın sayfasında gördüğüm bir sos. Profetirol biraz zaman alan bir tarif. Ama bence 3 aşamayı da aynı gün yapmak yerine Pastacı kreması ve Üzerindeki çikolata sos bir gün önceden hazırlanıp buzdolabında saklanabilir. Tabii çikolata sos buzdolabında durduğunda donacağı için kullanmadan önce mikrodalga fırında veya ocak üzerinde benmari usulu eritebilirsiniz.

Malzemeler
Hamuru
1 su bardağı su
125 gr tereyağı
1 su bardağı un
3 yumurta
1 çimdik tuz

Pastacı kreması
600 ml süt
3 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilin (ben vanilya özütü kullandım)
1 yemek kaşığı tereyağı

Çikolata sos
3 paket bitter çikolata
1 paket krema
1/2 su bardağı toz şeker
75 gr tereyağı

Yapılışı
Hamurun hazırlanması
Su, tereyağı  ve bir çimdik tuz bir tencereye konur.Su kaynamaya başlayıp tereyağı eridikten sonra un tencereye eklenir ve sürekli karıştırılır. Yaklaşık 5-10 dakika kadar karıştırılmalıdır. Daha sonra ocak kapatılır. Hamur ılınıncaya kadar arasıra karıştırılır. Hamur ılından sonra her bir yumurta teker teker eklenir ve tel çırpıcı karıştırmaya devam edilir. Bir yumurta iyice karışmadan diğer yumurta eklenmemelidir. Sonrasında hamur 15 dakika kadar bekletilir. Sürenin sonunda hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır yuvarlanır ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. 180-190 derecede önceden ısıtılan fırında 30-35 dakika pişirilir. Tamamen soğuyuncaya kadar bekletilir.

Pastacı kreması

Un,nişasta, toz şeker ve yumurta sarıları bir sos tenceresine konur ve tel çırpıcı ile karıştırılır. Süt ve vanilin eklenerek ocak yakılır. Sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocak kapatıldıktan sonra tereyağı konur ve eriyinceye kadar karıştırılır. Muhallebi bir kaseye konur. Üzerine strech flim konur. Bu sayede üzerinin kabuk tutması engellenir. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırılır.

Çikolata sos

Çikolatanın benmari usulu eritilmesi için bir tencereye 1/3 kadar veya biraz daha fazla su konur. Üzerine cam bir kase konur. Ama konulan kase suya değmemelidir. Kaseye parçalara ayrılan çikolata konur. Toz şeker eklenir ve ara sıra karıştırarak çikolata eritilir. Eriyen çikolataya krema ve tereyağı eklenir. hepsi karıştırılır ve sos hazırlanır.

En son olarak soğuyan toplar ortadan ikiye bölünür. Arasına pastacı kreması konur. Servis tabağına dizilir. En üste çikolata dökülür ve servis edilir.



7 Ocak 2018 Pazar

Çikolatalı Kek Topları



Bence kalan kekleri değerlendirmenin en güzel yolu  bu kek topları. Bazen yaptığımız kekler hemen bitmiyor ve 2-3 gün bekledikten sonra da kurumaya başladığı için kimse yemek istemiyor ya işte böyle zamanlar da hemen bu güzellikleri hazırlayabilirsiniz. Hatta ben bazen özellikle kakaolu kekleri biraz fazla yapıyorum ki bu kek toplarında yapabileyim.

Malzemeler

  • 6-7 dilim kek
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 100 gr çikolata
  • 100 gr krema
  • 1/2 paket hindistancevizi tozu


Yapılışı

Kekler mutfak robotuna ufalanır. Buna kontrollü olarak süt ilave edilir ve yoğurulur. Bu aşama da bunun püf noktası sütün  hepsinin tek sefer de eklenmemesi ve azar azar eklenmesidir. Yani çok cıvık bir hamur olmamalıdır. Yoğrulan hamur buzdolabına konularak yarım saat kadar bekletilir.

Bu arada çikolata benmari usulu eritilir. Yani bir tencereye bir su konur. Üzerine cam bir kase konur ve içine çikolatalar konularak kaynayan suyun sıcaklığı ile çikolata eritilir. Çikolata eriyince krema eklenir ve hepsinin erimesi sağlanır ve ganaj hazırlanır.

Buzdolabında bulunan karışım çıkarılır.ceviz büyüklüğünde toplar hazırlanır.Bu toplar çikolatalı sosa batırılır. Sonrasında hindistancevizi tozu ile  kaplanır. Bence hepsini hindistancevizini batırmayıp bazılarını sadece çikolatalı sos ile bırakın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine konur.Çikolata donunca buzdolabına kaldırılır. Birkaç saat buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir


Benim önerim bir gün önceden hazırlayıp buz dolabında bir gece bekletmeniz. Böylece misafir geleceği güne çok iş bırakmamış da olursunuz.😊😊😊



4 Ocak 2018 Perşembe

İçli köfte





İçli köfteyi seneler önce bir kez yapmıştım. Ama pişerken bazıları patlamıştı. O yüzden bir kez daha yapmayı hep erteledim. Ama bu hafta sonu görümceme yemeğe gittiğimiz de o yapmıştı. Bende bir kez daha denemeye karar verdim. Biraz onun yöntemiyle ama çokça internette yaptığım araştırmalar sonucu püf noktalarına dikkat ederek yaptım. Sonuç kesinlikle mükemmel oldu. Biraz zaman alan ve de çokça el oyalayan bir tarif ama ortaya çıkan sonuç mükemmel oldu. Bu arada artık ara sıra boş günlerinde bunu yapıp derin dondurucuya atmaya karar verdim. Sonrasında çıkarıp kızartabilir veya haşlarım çünkü 😊😊😊


Malzemeler

İç kısmı
1 büyük soğan
250- 300 gr kadar kıyma
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 yemek kaşığı salça
tuz,karabiber zeytinyağı, maydanoz

Dış kısmı
2 su bardağı köftelik ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
1,5 su bardağı sıcak  su + 1 su bardağı su

Yapılışı

Öncelikle iç kısmı hazırlanmalı. Çünkü bunun kesinlikle soğuk olması gerekiyor. Isıtılan zeytinyağı ile yemeklik doğranan soğanlar renkleri dönünceye kadar kavrulur. Sonra buna kıyma eklenir ve kavurmaya devam edilir. Bu arada tuz,karabiber ve biber salçası eklenir. Çok az su eklenerek sürekli karıştırarak kavurmaya devam edilir. Pişince ocak kapatılır ve doğranan maydanoz ve iri dövülmüş cevizler eklenerek soğumaya bırakılır.

Dış kısmı için İnce bulgur ve irmik bir kaseye alınır. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su dökülür. Bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Üzerine bir kapak kapatılır ve yarım saat kadar beklemeye bırakılır.
Sürenin sonunda bu karışım yoğurma işleminin yapılacağı derin bir tepsiye alınır.

Un,yumurta,tuz,karabiber, 2 çeşit salça eklenir ve uzun süreli yoğurma işlemine başlanır. Bu arada yanınızda 1 su bardağı oda sıcaklığında su bulunsun. Yoğurma işlemi devam ederken bu suyu azar azar eklemelisiniz. Suyun hepsini hızlıca eklemeyin azar azar eklemenizi ve de tamamını kullanmanızı öneririm. Bu aşama en önemli aşaması. Sıkılmadan en az 20 dakika mümkünde yarım saat kadar yoğurun.İyi yoğurma kızartırken dağılma riskini de azaltacaktır. Sonrasında hamuru bir kaseye koyun ve buzdolabında  en az yarım saat dinlendirin.

Geldi sıra köfteleri hazırlamaya. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır. Baş parmak ile ve de sürekli döndürerek  bir yumurta şekli verilir ve içine soğuyan kıymalı harç koyularak kapatılır ve şekil verilir.

Hepsi hazırlandıktan sonra isterseniz kaynar suya atarak haşlayabilirsiniz ya da sıvı yağ ile derin tava da kızartabilirsiniz.

Afiyet olsun