Patlıcanlı börek annemin zaman zaman yaptığı böreklerden birisiydi. Bu kez bende patlıcanlı börek yaptım ama annemden farklı olarak pişirirken soda kullandım.
Malzemeler
- 3 adet orta boy patlıcan
- 100 gr beyaz peynir
- 3 adet yufka
- 1 su bardağı süt
- 2 yumurta
- 1 su bardağı su
- 1 şişe soda
- Yarım su bardağı sıvıyağ + 2 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağı kullanıyorum)
Yapılışı
1-Patlıcanlar alacalı olarak ayıklanır ve küçük parçalar halinde kesilerek tuzlu suda 15-20 dakika bekletilir.
2-Sürenin sonunda suları sıkılır ve iyice kurulandıktan sonra kızdırılmış 2 yemek kaşığı sıvıyağ (zeytinyağ) bulunan tencereye konur ve kısık ateşte 10-15 dakika kadar kavrulur ve ılınmaya bırakılır. Bu aşamada tuz ve karabiber eklenir.
3-Yufkalardan bir tanesi sıvıyağ sürülmüş bir kare borcama bütün olarak ve kenarlardan sarkacak şekilde yayılır.
4-Süt, yumurta,su ve sıvıyağ bir çatal veya çırpıcı yardımı ile karıştırılır ve böreğin sosu hazırlanır.
5-Borcama serili yufkanın üzerine 1-2 kaşık sos dökülür . Üzerine bir yufkanın yarısı küçük parçalara ayrılarak serpilir ve üzerine yine sos dökülür.Yufkanın diğer yarısı konur ve üzerine sos dökülür.
6-Bu kattan sonra ılınan patlıcanlar ve ufalanan beyaz peynir konur ve kalan yufkaya da beşinci sıradaki işlem yapılır.
7-En son kenarlardan sarkan yufkalar düzgünce ortaca alınır ve üzerine kalan sos dökülerek her tarafına bir fırça yardımı ile sürülür.
8-Üzerine örtülerek buz dolabına konur ve en az 2-3 saat bekletilir. (İsterseniz sabahtan hazırlayıp akşama da pişirebilirsiniz )
9-Fırına vermeden önce üzerine soda dökülür ve bir bıçak yardımı ile börek istediğiniz büyüklükte parçalar halinde kesilir ve fırına verilerek 180 derecede 30-35 dakika pişirilir.
Püf noktası: Fırına vermeden önce böreğin dilimlenmesinin sebebi sodanın daha iyi bir şekilde içine işlemesidir.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder