Sayfalar

30 Haziran 2015 Salı

Semizotu ile cacık




Yazın cacık bence ev sevilen lezzetlerden birisi. Farklı sebzeler ile lezzetlendirilen cacık yanında birde bulgur pilavı varsa bence zaten başlı başına öğün oluyor ve başka yemek yapmaya gerek kalmıyor. Birde ben cacığı yoğun sevdiğim için ekstra su koymuyorum ama eğer siz sulu severseniz bu ölçülere yarım su bardağı su veya sulanan yoğurt suyu varsa onu koyabilirsiniz.

Malzemeler


  • 1 kase yoğurt
  • 10-15 dal semizotu
  • 2-3 diş sarımsak
  • Süslemek için dereotu ve zeytinyağı


Yapılışı

1-Yıkanan semizotlarının uç kısımları ayıklanır ve bir kenara ayrılır. (ben sap kısımlarını kullanmıyorum)

2-sarımsaklar havanda dövülür ve yoğurda eklenerek karıştırılır. Semizotu eklenir ve servis edilecek kaplara alınır.

3-Dereotu ve zeytinyağı ile süslenerek servis edilir

Afiyet olsun

Domatesli Şehriye Pilavı



Şehriye genellikle pirinç pilavının içinde yardımcı eleman olarak kullanılıyor. Ama bu kez sadece şehriye ile yapılan bir pilavı sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler


  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 1 büyük domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 2 su bardağı su
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı

1-Domatesler küp küp kesilir. Biberler ince olarak doğranır ve bir kenarda bekletilir.

2-Tencereye zeytinyağ konur ve ısındıktan sonra arpa şehriye dökülerek , şehriyenin hafif rengi dönünceye kadar kavrulur.

3-Şehriyenin rengi döndükten sonra domates ve biber eklenerek bir kaç dakika daha kavrulur. Ve sular eklenerek pişirmeye bırakılır. Bu aşamada istenirse bir kaç yaprak fesleğen doğranır. Suyu tamamen çekip piştikten sonra servis edilir.

Afiyet olsun

29 Haziran 2015 Pazartesi

Mahluta çorbası




Ramazan ayında iftarda mutlaka çorba içiliyor. Bu yüzdende farklı bir çorba tarifi paylaşmak istedim. Mercimek çorbası sevenlerin de seveceği Adana ve Antakya yöresine ait bu çorbanın içindeki kimyon ve salça onu güzel bir lezzet veriyor.

Malzemeler




Yapılışı

1- Soğan ayıklanır ve dörde bölünür.

2-Tencereye soğan ve diğer malzemelerin tamamı konur  ve kısık ateşte mercimekler helmeleşinceye kadar pişirilir.Daha sonra bir blendar ile çekilir.

3-İstenirse üzerine tereyağ ve pul biber eritilip dökülür  ve servis edilir.


Not:Tavuk suyunun yapımı "Diğer" katagorisinin altında bulunmaktadır

Afiyet olsun





28 Haziran 2015 Pazar

Bol Soslu Patlıcan Kızartması





Patlıcan genellikle çok sevilen bir sebzedir. Çünkü onunla çok farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Çocukluğumun patlıcan kızartması domatesli ve yoğurtlu kızartma idi. Ben bu kez biraz abarttım :) ve domates ile yoğurt sosu çok daha fazla lezzetlendirdim ve ortaya bu kez gerçekten müthiş bir tat çıktı. Gerçi içerdiği kalori itibariyle her zaman yapılmaz ama bence tarif defterinize ekleyin ve ara sıra yapın derim.

Ben kızartmaları yaparken ayçiçek yağı ve zeytinyağını yarı yarıya koyuyorum. Böylece çok daha lezzetli bir kızartma oluyor. Gerçi bu tarif de diğer malzemeler de zaten hepsi kendi başına çok lezzetli ve birbirine yakışan lezzetler

Malzemeler

Kızartmak için


  • 1 adet Topan patlıcan
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağı maden suyu/soda
  • Zeytinyağı / Ayçiçek yağı


Yoğurt sos için

3 yemek kaşığı süzme yoğurt
50 - 100 gr kadar beyaz peynir
1 adet köz biber (minik küpler halinde doğranmış)
2-3 diş sarımsak
2-3 dal ince doğranmış dereotu

Domates sos için

3 adet domates
2 adet sivri biber
4-5 diş sarımsak
1 adet kesme şeker
Kekik
Zeytinyağı

Yapılışı

1-Önce topan patlıcan alacalı olarak soyulur ve halka olarak ve ince ince doğranarak tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir. (Ne kadar ince derseniz yarım santim ile bir santim arasında)

2-Sıra domates sosun hazırlanmasında. Bunun için domatesler küp kesilir. Biberler ince doğranır ve bir sos tenceresine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı. domates, biber, kesme şeker, sarımsak, tuz ve kekik konur ve kapağı kapatılarak kısık ateşte yarım saat kadar çok iyi pişirilir.

3-Yoğurt sos için sarımsaklar ezilir ve diğer tüm malzemeler ile karıştırılır ve bir kenarda bekletilir.

4-Patlıcanları kızartmak için bir tavada zeytinyağı ve biraz iyi bir ayçiçek yağı konur ve yağın çok iyi ısınması beklenir.

5-Patlıcanları bulamak için yumurta çırpılır. Buna un ve yarım çay bardağı maden suyu eklenir ve bir bulamaç hazırlanır.

6-Suda bekletilen patlıcanlar sudan alınır ve iyice kurulandıktan sonra her tarafı bulamaca batırılır ve kızgın yağa konularak her tarafı kızartılır

7-Kızartılan patlıcanlar yağı alınsın diye kağıt havluların üzerine konur . Hem fazla yağı alınır hemde soğuması sağlanır.

8-Şimdi sıra tüm malzemeleri birleştirmede. Soğuyan bir patlıcan alınır. Üzerine biraz yoğurt sos konur.Üzerine ikinci patlıcan konur ve soğuyan domates sos konur. Üzerine biraz daha yoğurt sos konur ve servis tabağına alınır. Bu işlem tüm patlıcanlara yapılır ve eğer sos kalırsa bir sos tabağına konularak patlıcanlar ile birlikte servis edilir.

Benim topan patlıcanım biraz uzundu 5 adet hazırlandım.

Püf noktası
Patlıcanlarınızın çok yağ çekmemesi için mutlaka tuzlu suda bekletiniz

Afiyet olsun



Ton Balıklı Yumurta Salatası





Basit ama son derece besleyici bir salata tarifi.Aslında bunu hem salata hem de meze olarak servis edebilirsiniz

Malzemeler


  • 3 adet haşlanmış katı yumurta
  • 80 gr lık bir konserve ton balığı
  • 1 adet yeşil soğan
  • 2 dal maydonoz
  • Tuz,Karabiber,pul biber
  • 1 tatlı kaşığı mayonez
  • 2-3 yaprak marul


Yapılışı

1-Yumurtalar zedelemeden bir bıçak ile ikiye bölünür ve sarıları bir kasenin içine konur

2-Sarıların içinde bulunduğu kaseye , süzdürülen konserve ton balığı, ince doğranmış taze soğan, kıyılmış maydanoz ,mayonez, tuz, karabiber ve pul biberi eklenir ve bir çatal yardımı ile ezerek karıştırılır.

3-Bu karışımı bir kaşık yardımı ile yumurtanın beyazlarının üzerine konur

4-Servis yapacağınız salata kasesine marulları ince olarak kıyılır. Üzerine yumurtaları koyarak servis edilir.


Afiyet olsun

26 Haziran 2015 Cuma

Kayısı püresi




Evde bu aralar fazla meyve olunca kayısılar ile püre yapmaya karar verdim. Hazırlanan bu püreyi daha sonra tatlılarda kullanabilir ; limonata veya farklı içecekler yapabilirsiniz. Biraz su ile sulandırıp çocuklarınıza içecek olarak verebilirsiniz. Hazır meyve suyu almaktan çok daha sağlıklı çünkü içinde ne olduğunu biliyorsunuz. Şeker miktarı içinde ben çok şekerli sevmediğim için şekeri kendime göre göreceli az koydum. Siz isterseniz şeker miktarını arttırabilir ve 2 katına çıkarabilirsiniz.

Malzemeler


  • 1 kilo kayısı
  • 1 su bardağı toz şeker


Yapılışı

1-Kayısılar yıkayıp ortadan ikiye bölerek çekirdekleri çıkarılır   ve pişirilecek tencereye konur.

2-Üzerine şeker dökülerek en az 2 saat bekletilir.

3-İki saatin sonunda tencere ocağa alınır ve önce kısık ateşte sonra orta ateşte pişirilir. Pişerken ilk 10-15 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir .Sonra kapağını açmanızı öneririm.

4-Yaklaşık yarım saatin sonunda meyveler pişmiş olacak. Pişen meyveler hafif ılındıktan sonra blenderdan geçirilir ve püre haline gelen kayısılar bir kavanoza alınarak soğuduktan sonra buzdolabına konur.

Afiyet olsun

25 Haziran 2015 Perşembe

Pesto sos





Fesleğen ve çam fıstığı ile hazırlanan pesto sosunu bir mutfak robotu sayesinde çok hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. İtalyanlar bu sosu eskiden demir havanlarda uzun uzun ezerek yapıyorlarmış ama artık onlarda minik mutfak aletlerinden yardım alıyorlardır sanırım.Salata ve makarnalarda kullanabileceğiniz bu pesto sosu bu minik yardımcılar sayesinde  hazırlamak çok kolay.

Malzemeler


  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 7-8 dal fesleğen
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı çam fıstığı
  • Tuz


Yapılışı

Fesleğen,sarımsak, tuz ve çamfıstığı rondoya konur. Üzerine biraz zeytinyağı konularak karıştırarak tüm malzemelerin karışması ve ezilmesi sağlanır.Zeytinyağı biraz daha eklenir ve yine karıştırılır. Bu şekilde tüm zeytinyağı azar azar eklenir ve malzemeler tamamen püre haline geldikten sonra küçük bir kavanoza konularak buz dolabına kaldırılır.


Güllaç




Bir ramazan klasiğidir Güllaç. Aslında son derece hafif ve doğru oranlarla yaptığınız da son derece kolay bir tatlı.

Malzemeler


  • 5 adet güllaç yaprağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker (Daha tatlı olmasını isterseniz 2 bardak toz şeker koyabilirsiniz)
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilin
  • Yarım su bardağı hindistan cevizi
  • Yarım su bardağı dövülmüş ceviz


Yapılışı

1-Dövülmüş ceviz ve hindistan cevizi bir kasede karıştırılır ve bekletilir.

2-Süt ve toz şeker bir tencereye konur ve ısıtılarak şekerin erimesi sağlanır.Kaynamaya başladığı zaman ocağın altı kapatılır ve içine vanilya koyularak ilk sıcaklığının gitmesi beklenir.

3-Tatlının yapılacağı tepsiye veya borcama bir adet güllaç ikiye üçe bölünerek konur ve uzerine ılık ile sıcak arasındaki süt  1-2 kepçe olarak dökülür. İkinci güllaç aynı şekilde konur ve üzerine yine aynı şelikde süt dökülür.

4-Bu katın üzerine hindistan cevizli ve dövülmüş cevizli karışımın yarısı konur. Üzerine 1 kat güllaç ve süt döküldükten sonra kalan cevizli karışım yeniden dökülüür.

5-Son iki güllaç içinde süt ile aynı işlemler yapıldıktan sonra kalan süt üzerine dökülür ve soğumaya bırakılır.

6-Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırılır ve Birkaç saat bekletilir. Üzeri istediğiniz gibi süslenerek servis edilir. (Ben evde bulunan sarı kiraz reçeli ile süsledim)

Püf Noktası:

Süt çok sıcakta olmamalıdır çok soğukta olmamalıdır.Ilık ile sıcak arasında olmalıdır.İşlemi yaparken eğer süt soğursa hafifçe ısıtabilirsiniz.

Afiyet olsun

24 Haziran 2015 Çarşamba

Muzlu ve Oreolu Ev Pudingi





Oreo ile yapılan tatlılar bu aralar  pek moda ya bu yüzden ben yapmasam olmazdı :) Öncelikle Muzlu bir  puding pişirdim ve sonra da bir kat puding bir kat oreo şeklinde hazırladım. İnanın çok lezzetli oluyor. Ben pudingi hazırlarken kakule kullandım. Bence sütlü tatlılara kakule çok yakışıyor.

Kakule nedir diye soranlar için tarifin altında kakulenin fotografını koydum.Büyük marketlerde veya aktarda bulabilirsiniz. Kabuklu olan taneciklerin içinde minik çekirdekleri var o tanecikleri isterseniz öğlesine isterseniz havan da döverek ve toz haline getirerek tatlılarınıza ekleyebilirsiniz.

Malzemeler


  • 1 olgun muz
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 10 adet oreo bisküvi
  • 1 adet kakula (isteğe bağlı)


Yapılışı

1-Önce yumurta pudingin yapılacağı tencereye konur ve bir tel  çırpıcı ile çırpılır.

2-Aynı tencereye süt, un, nişasta ve toz şeker konur ve yine karıştırarak nişastanın ve unun iyice erimesi sağlanır.Muzun yarısı ezilir ve karışıma eklenerek kısık ateşte sürekli karıştararak puding pişirilmeye başlanır.

3-Karışım 10-15 dakika sonra puding kıvamını alacaktır.Kıvamı alıp piştikten sonra içine vanilya ve kakule tohumları eklenir ve ocağın altı kapatılır.

4-Kalan muz ince ince halka şeklinde kesilir ve sırası gelince kullanılmak üzere kenara alınır.

5-Kup bardakları veya kaselerin en altına bir adet oreo bisküvisi elle kırılarak bir kaç parçaya ayrılır ve konur. Üzerine 1 kaşık puding konur. Muzlar pudingin üzerine kenarlardan görülecek şeklinde konur. Üzerine yine kırılarak parçalara ayrılan bir oreo kunur. Üzerine yeniden puding ve en üzere yine kırılan oreo bisküvisi konur ve soğuduktan sonra servis edilir.

Bu ölçüler ile 3 kase puding çıkıyor.



Afiyet olsun

23 Haziran 2015 Salı

Patatesli Ciğer Kavurma



Ciğer kavurmayı bu şekilde ilk kez Görümcem de yemiştim. Diğer ev halkı da bu haliyle sevince bende artık bu şekilde sunumu yapıyorum. Aslında hepsi ayrı ayrı hazırlanıp masaya gelirken birleştiriliyor.

Malzemeler


  • Yarım kilo kuşbaşı doğranmış ciğer
  • 2-3 adet patates
  • 1 adet kırmızı soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz,Karabiber, kekik 
  • 1 yemek kaşığı un
  • Kızartmak için zeytinyağı


Yapılışı

1-Patatesler ayıklanır ve küp şeklinde doğranır. (Görsel olarak büyüklüğünü ciğerler ile aynı boyda yapmanızı öneririm.)

2-Patatesler yıkanır ve iyice kurulandıktan sonra sıvı yağda kızartılır ve bir kenarda bekletilir.

3-Ciğerler unlanır ve patatesler çıkarıldıktan sonra aynı yağda ara sıra çevrilerek kavrulur.

4-Pişen ciğerler servis yapılacak tabağa alınır.Üzerine hemen sıcakken tuz, karabiber ve kekik konur ve hepsi karıştırılır. Buna kızartılan patatesler , piyazlık doğranan soğanlar ve ince kıyılmış maydanozlar eklenir ve sıcakken servis edilir .

Afiyet olsun



Kayısı reçeli




Bu aralar üst üste birkaç kez kayısı alınınca ve de yenmeyince evde çok fazla kayısı oldu. Bu yüzden bir kısmı ile reçel yaptım. Ben yarım kilo kadar kayısı ile yaptım isterseniz siz ölçüyü arttırabilirsiniz.

Birde ben hiç bekletmeden yapınca pişerken biraz su ekledim. Ama siz kayısıların üzerine akşamdan şekeri döküp sabaha kadar bekletirseniz kayısılar sularını bırakacakları için ayrıca su koymak zorunda kalmazsınız.  Karar sizin :)


Malzemeler


  • Yarım kilo kayısı
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı su
  • Yarım limon
  • 4-5 adet karanfil
Yapılışı

1-Kayısılar tencereye konur. Üzerine şeker ve su eklenerek pişirmeye başlanır. Pişerken ilk 10-15 dakika tencerenin kapağını da kapatarak pişirmenizi tavsiye ederim. Sonra kapağı isterseniz açabilirsiniz.

2-Pişerken bir süre sonra karanfilleri ekleyerek pişirmeye devam edilir. Kıvamı geldiğinde yarım limon sıkarak 1 dakika daha kaynatılır ve tencerede soğuduktan sonra kavanozlara konulur.

Püf noktası : Reçelin çok sulu veya çok katı olmaması için pişerken bir çay tabağına reçelin içinden bir kaşık alın ve tabağa damlatın. Eğer kolayca yayılıyor ise bir kaç dakika daha kaynatın ama eğer yayılmıyor ise artık olmuş demektir.Ocağın altını kapatın.


Afiyet olsun


22 Haziran 2015 Pazartesi

Zeytinyağlı Taze Fasulya




Aslında yemek yapmayı bilen kişiler "blogda zeytinyağlı taze fasulye tarifi olur mu " diyecek ama üniversiteye giden oğlum "herkesin bildiğini zannettiğin tarifleri de bloga koyabilirsin" dedi. "Çünkü bir şekilde yeni yemek yapmaya başlayan kişiler var ve onlar yemek tariflerini internetten arıyorlar" diyor. Düşününce mantıklı. Gençleri dinlemek lazım :) Ayrıca bu zeytinyağlıyı da kendimce yöntemle pişirdim. Beni takip edenler bilir bu da tüm malzemeler çiğden konan ve kavrulmayan bir zeytinyağlı. Bir diğer farklı dokunuş ise içinde sarımsak. Bazı zeytinyağlılara sarımsak yakışıyor. Buda onlardan birisi.

Ben aşağıda ölçü olarak 1 kilo dedim ama eğer 2-3 kişi için yapacaksanız ben yarım kilodan yapmanızı öneririm. Birde aşağıda su ölçüsü normal tencerede pişirmeniz halinde eğer düdüklü tencerede pişirecek iseniz suyu 1 bardaktan biraz az koymanız yeterli olacaktır. Tabi o zaman pişme süresi de çok daha kısalacak

Malzemeler


  • 1 kilo taze fasulye 
  • 2 büyük boy soğan
  • 2 adet büyük boy domates
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 3-4 adet sarımsak
  • 2 adet kesme şeker
  • Tuz
  • 2 su bardağı su


Yapılışı

1-Fasulyeler yıkanır ve varsa kılçıkları ayıklanarak büyüklüğüne göre ikiye veya üçe bölünür.

2-Yemeğin pişirileceği tencereye önce fasulyeler konur. Üzerine piyazlık doğranan soğanlar ve küp şeklinde doğranan domatesler eklenir.Tuz, şeker, zeytinyağı,sarımsak ve suyu konulur ve kısık ateşte  Yarım saat veya 45 dakika pişirilir. Sürenin sonunda yemeğinizi kontrol ediniz eğer henüz pişmedi ise biraz daha sıcak su koyarak bir süre daha pişirebilirsiniz.

3-Tencerede soğuduktan sonra servis tabağına döküp ılık ama bence soğuduktan sonra servis edebilirsiniz

Afiyet olsun


Çilek Şerbeti



Çilek çok sevilen meyvelerden birisi . Üstelik sadece meyve olarak değil , tatlı olarak , salata olarak veya bugün size önereceğim gibi içecek olarak da tüketebilirsiniz.

Bu aralar benim favori içeceğim hazırlayıp buzdolabına koyduğum bu şerbeti soda ile karıştırarak buz gibi soğuk içecek yapmak. Bu şerbet soda veya gazoz ile çok yakışıyor. Uzun bir bardağa aşağıdaki şekilde hazırlanan şerbetten 2-3 parmak koyup üzerine de kendiniz için soda ; çocuklarınız için gazoz koyarsanız çok beğeneceğinizden emin olabilirsiniz.

İçindeki şeker çok gibi gözükebilir ama bu hazırlanan ölçü ile en az 10 - 15 bardak sodalı veya gazozlu içecek yaptığınız için bardak başına şeker ölçüsü fazla gelmeyecektir.Ama isterseniz siz yine azaltın veya damak zevkinize göre az gelir derseniz biraz arttırın.

Malzemeler


  • Yarım kilo çilek
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • Yarım limon suyu


Yapılışı

1-Limon suyu hariç tüm malzemeler bir tencereye konur ve kısık ateşte en az yarım saat kaynatılır.

2-Sürenin sonunda yarım limonun suyunu ekleyerek bir taşım daha kaynatılır ve ocağın altını kapatarak soğumaya bırakılır.

3-Soğuduktan sonra isterseniz süzgeçten geçirilir yada benim gibi pratik bir şekilde blendarda çekip ve koyu bir sos kıvamına getirilir

4-Bu ezilen karışımı kavanoz veya şişeye koyarak buz dolabına kaldırıp istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Hazırladığınız bu karışım 15 gün kadar buz dolabında rahatlıkta duracaktır ama inanın daha önce biteceği için dolapta o kadar duramayacak.

Afiyet olsun

21 Haziran 2015 Pazar

Çilek reçeli



Çilek mevsimi geçmeden bu reçeli yapmanızı öneririm. Tabii minik reçellik çilekleri bulursanız bence daha güzel oluyor ama bulamazsanız büyük  çileklerle de yapılabilir.

Malzemeler


  • 1 kilo çilek
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon


Yapılışı

1-Çilekler yıkanır ve ayıklanır.Daha sonra reçel yapılacak olan derin tencereye konur.

2-Çileklerin üzerine şeker konur ve kaynatılır. Yaklaşık 25-30 dakika kısık ateşte kaynadıktan sonra içine yarım limon sıkılır ve bir dakika kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılarak ılınmaya bırakılır.

3-Ilınınca kavanozlara konulur.

Püf noktası : Reçelin çok sulu veya çok katı olmaması için pişerken bir çay tabağına reçelin içinden bir kaşık alın ve tabağa damlatın. Eğer kolayca yayılıyor ise bir kaç dakika daha kaynatın ama eğer yayılmıyor ise artık olmuş demektir.Ocağın altını kapatın. Ben yıllarca reçelleri kıvamında yapamadım ama daha sonra bir yerde bu yöntemi okuyunca uyguladım ve şimdi artık daha başarılıyım :)

Afiyet olsun

Mantar çorbası




Mantar çorbası bizim evde sık yapılan çorbalardan birisi.Hazır çorba yerine bu çorbayı yapmanızı öneririm .Hazır çorbayı yapmak 5 dakika ise bunu yapmak 10 dakika :) Aradaki fark Mantarların doğranması ve 3-5 dakika kavrulması :)

Malzemeler


  • 150 gr mantar (10-15 adet)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı


Yapılışı

1-Mantarlar bir kağıt peçete ile temizlenir ve ince ince doğranır

2-Bir tencereye zeytinyağı veya tereyağı konur ve ısındıktan sonra mantarlar eklenir.

3-Mantarlar 2-3 dakika kavrulduktan sonra un eklenir ve  2-3 dakika daha kavurmaya devam edilir. (Bu aşamada un mantarlara yapışacak ama sorun değil daha sonra suyunu koyunca düzeliyor)

4-Sürenin sonunda su ve tavuk suyu eklenir ve 5-6 dakika daha sürekli karıştırılarak çorba pişirilir ve servis edilir.


Diğer bölümünde tarifi verilen tavuk suyunuz yok ise suyu 4 bardak yapıp tavuk bulyon kullanabilirsiniz. Ama ben tavuk suyunu evde yapıp derin dondurucuya atmanızı öneririm.

Afiyet olsun



20 Haziran 2015 Cumartesi

Kayısılı Parfe



Bu sıcak yaz günlerinde kesinlikte çok seveceğiniz bir parfe tarifi vermek istiyorum. İçindeki kayısılar biraz pişiriliyor . Bunun dışındaki diğer tüm malzemeler pişmeden hazırlanıyor ve birleştiriliyor. Üstelik içinde çiğ yumurta da yok. Gelelim tarife

Malzemeler


  • 250 gr taze kayısı (12-15 adet)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 paket krem şanti
  • 2 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı fındık kırığı
  • Yarım su bardağı Damla çikolata
  • Yarım su bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket petibör biskuvi (150 gr)
  • Yarım limon kabuğu rendesi


Yapılışı

1-Kayısılar küçük bir sos tenceresine konur, üzerine şeker eklenir ve 5-10 dakika kadar kapağı kapatılarak pişirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra rondadan geçirilerek biraz daha ufak parçalar haline getirilir. (isterseniz püre gibi de yapabilirsiniz)

2-İki paket krem şanti ile 2 su bardağı süt çırpılır ve kıvamı gelince buzdolabına konulup yarım saat bekletilir.

3-Şimdi sıra tüm malzemeleri karıştırmada. Derin bir kaseye soğuyan krem şanti konur. Bisküviler kırılarak eklenir.Fındık kırığı, Limon kabuğu rendesi, Damla çikolata, Hindistan cevizi ve pişirilen kayısılar eklenir.( Ama burada süsleme de için kayısıların 2 kaşığını ayırın geriye kalanı kalanını ekleyin).

4-Kasede ki tüm malzemeler bir kaşık veya spatula yardımı ile karıştırılır .

5-Parfenin yapılacağı Borcama veya tepsiye strech flim yayılır. Üzerine ayrılan 2 kaşık kayısı eklenir ve onun üzerine Krem şantili büyük karışım eklenir ve düzgün bir şekilde yayılır.Kalan strech ile her tarafı kapatılır ve derin dondurucuya atılarak en az 2-3 saat bekletilir.  Servis etmeden yarım saat önce derin dondurucudan çıkarıp buz dolabının soğutucu bölümüne konur. Dilimleyerek servis edilir.

Afiyet olsun






Zeytinyağlı Yaprak Sarma



Rahmetli anneannem bu sarmaya  "Yalancı sarma" derdi.Çünkü iç malzemeleri kavrulmayan ve ön pişirme yapılmayan bu sarma ona göre sarma sayılmazdı:) Ama yıllarca insan iş hayatında olunca yemek pişirmek içinde pratik yollar bulmaya çalışıyor. Tüm iç malzemelere çiğden konulan bu sarma da pişme süresi içine konulan su nedeniyle diğer zeytinyağlı sarmaya göre daha uzun ama kendi kendine pişiyor nasıl olsa :) Suyu ve pişirme süresi biraz farklı olan bu sarma da ilk bir iki deneme de ayarı tutturamaya bilirsiniz ama sonrakiler de başarıyı yakalayacaksınız.

Malzemeler


  • 250 gr taze yaprak veya salamura yaprak
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 büyük kuru soğan
  • 4-5 adet taze soğan
  • 3 tatlı kaşığı kuru nane
  • 7-8 dal dereotu
  • 7-8 dal maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 5 su bardağı su


Yapılışı

1-Önce yaprakları hazırlayarak işe başlayalım. Eğer taze asma yaprağı kullanıyorsanız yapraklar yıkanır.Bir tencereye yarı yarıya su konur ve su kaynatılır.Su kaynarken  yaprakların 10-15 tanesi tencereye konur.1 dakika kadar sonra bir kevgir ile ters yüz yapılır ve böylece üstteki yapraklarında haşlanması sağlanır. Bu işlem tüm yapraklar haşlanıncaya kadar yapılır. Eğer salamura yaprak kullanıyorsanız yine aynı işlemi yapıyorsunuz ama bu kez kaynayan suyun içinde çok az tutup hemen çeviriyorsanız ve çıkarıyorsunuz. Ve yapraklar ılınmaya bırakılır.

2-İç malzemesi için pirinçler derin bir kaba konur ve yıkanır. Soğan rendelenir.

3-Taze soğan, dereotu ve maydanoz ince ince kıyılır ve pirinç ve soğanlı karışımın üzerine konur. Tuz,Kuru nane,toz şeker eklenir. Yağın yarısı konur ve tüm malzemeler iyice bir kaşık yardımı ile karıştırılır.

4-Haşlanmış bir yaprak düz bir tabağa konur ve içine yarım kaşık veya bir tatlı kaşığı malzeme konulur. Yapraklar önce sağlı sollu kapatılır ve daha sonra sigara böreği sarar gibi sarılır.

5-Sarmalar tencereye serilir .Suyu konur ve üzerine bir tabak konularak ve kapağı kapatılarak suyu çekinceye kadar yaklaşık yarım saat kısık ateşte pişirilir. Ocağın altını kapatmadan bir kaç dakika önce kalan zeytinyağı dökülür.

6-Pişince ocağın altı kapatılır ve  soğuduktan sonra servis tabağına konur.


Püf noktası:
İç malzemesi çiğden konulduğundan yaprakları sararken  çok aşırı malzeme ile doldurmayın ve biraz gevşekçe sarın.

Afiyet olsun

19 Haziran 2015 Cuma

Buğday Salatası



Buğday ile hazırlayacağınız bu salata gayet besleyici ve lezzetli.Ayrıca buğdayı çok  haşlayıp sonrada porsiyonluk olarak ayırıp derin dondurucuya attığınızda bir misafir geleceği zaman çıkarıp hemen bu salatayı hazırlayabileceğiniz için çok da pratik bir salata

Malzemeler


  • 1 su bardağı haşlanmış buğday
  • 2 adet salatalık
  • 2 adet köz biber
  • 3-4 adet taze soğan
  • 5-6 dal nane
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 limon 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı

1-Derin bir salata kasesine salatalıklar ve köz biberler tavla zarı büyüklüğünde doğranır.

2-Üzerine doğranmış taze soğan ve kıyılmış nane ve maydanoz eklenir. Haşlanmış ve soğutulmuş buğday eklenir.

3-Limon ,Zeytinyağı ve tuz dökülerek karıştırılır ve Yarım saat bekletilerek servis edilir.

Afiyet olsun

18 Haziran 2015 Perşembe

Sütlü Revani




Bugün Ramazanın ilk günü ve tabii tatlısız olmayacağı için klasik bir tatlı olan revaniyi sizlerle paylaşmak istedim. Klasik bir tatlı dedim ama bu tatlının şerbeti su ile değil süt ile yapılıyor.


Malzemeler


  • 4 yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ (ben fındık yağı kullandım)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 1;5 su bardağı İrmik
  • Kabartma tozu,
  • Vanilin, Limon kabuğu rendesi
Şerbeti için 
  • 4 su bardağı süt
  • 4 su bardağı toz şeker


Yapılışı

1-Yumurta ve Yarım su bardağı toz şeker krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır.

2-Daha sonra sıvıyağ ve fındık yağı eklenerek kısa bir süre daha karıştırılır.

3-En son elenmiş un, Kabartma tozu , vanilin ve irmik eklenir. Yarım limon kabuğu rendelenir ve kısa  bir süre daha karıştırdıktan sonra Yağlanmış Fırın kabına dökülerek 170 derecede 35 -40 dakika pişirilir. (Benim fırın kabım 20 X 30 cm ölçülerinde)

4-Şerbeti için Süt ve toz şeker bir tencereye konur ve kaynatılır. Kısa bir süre kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır.

5-Pişen Revanı fırından çıkarılır bir kaç dakika ilk sıcaklığı gittikten sonra sütlü şerbet dökülür.Şerbetin iyice çekmesi beklenir. Hindistan cevizi ile süsleyerek servis edilir.

Afiyet olsun

Fırında Kabak Mücver









Kabak mücveri genellikle fırında yapıyorum.Aslında anneannemin kızartarak yaptığı mücverlerin tadı hala damağımda ama bu şekilde mücverde çok lezzetli ve çok da sağlıklı.

Ayrıca mücveri bu şekilde yaptığınızda yanında güzel bir ev yapımı yoğurt ile küçük çocuklar içinde güzel bir öğün oluyor.Ama bence küçük çocuklar için pişirecekseniz içine ayrıca tuz koymayın ve peynirin tuzu yeterli olsun. Küçük bedenlere gereksiz tuz yüklemesi yapmayalım.

Malzemeler


  • 3 adet kabak
  • 3 adet yumurta
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2-3 adet taze soğan
  • 8-10 dal dereoto
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane veya 8-10 dal taze nane
  • 2 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 100 - 150 gr beyaz peynir
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı

1-Kabaklar derin bir kaseye rendenin iri tarafı ile rendelenir. Kuru soğan rendelenir.Bunların üzerine doğranmış taze soğan , dereotu, nane eklenir.Beyaz peynir ufalanır.2 kaşık zeytinyağı eklenir.

2-Bunun üzerine yumurtalar kırılır, tam buğday unu eklenir ve bir çatal yardımı ile karıştırılır.

3-24 cm lik  fırın kabı yağlanır ve üzerine bu karışım dökülerek 180 derecede 35-40 dakika pişirilir.

Afiyet olsun

17 Haziran 2015 Çarşamba

Patatesli Tuzlu Kek



Patatesli bu kek az malzeme ile mükemmel lezzete ulaşabileceğiniz tariflerden birisi.Beş çaylarında ya da hafta sonu kahvaltılarında çabucak hazırlayabileceğiniz bir kek.

Malzemeler

1 büyük yada 2 küçük patates
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı un
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
Tuz

Yapılışı

1-Yumurta,Yoğurt ve sıvı yağ bir tel çırpıcı ile çırpılır.

2-Karışım homojen hale geldikten sonra elenmiş un ve kabartma tozu eklenir.

3-Patatesler minik tavla zarından küçük kareler halinde kesilir ve hamura eklenir. Bir kaşık yardımı ile karıştırılır.

4-Yağlanmış kek kalıbına hamur  dökülür ve 180 derecede 35-40 dakika pişirilir. Ben 25 X 25 bir kek kalıbı kullandım.

ılındıktan sonra servis edilir.

Afiyet olsun

16 Haziran 2015 Salı

Unsuz Kurabiye



İçinde un bulunmayan nefis bir kurabiye tarifi  paylaşmak isterim.Son derece lezzetli çünkü içinde tüm malzemeler çok güzel. Kuru kayısı, fındık ve hindistan cevizi bir arada olunca ortaya muhteşem bir şey çıkıyor.

Malzemeler


  • 2 adet yumurta akı
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı kıyılmış kuru kayısı (10 -12 adet kuru kayısı)
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı hindistan cevizi


Yapılışı

1-Kuru kayısılar rondodan geçirilir ve bir kaseye alınır.

2-Fındıklar rondodan geçirilir ve mümkün olduğunca un haline getirilir ve bir kaseye alınır.

3-Derin bir çırpma kabında yumurta akları ve şeker en az 5-6 dakika çırpılır. (Burada yumurta sarıları kesinlikle beyaza karışmamalıdır ve yumurtalı şekerli karışım neredeyse katılaşıncaya kadar çırpılmalıdır)

4-Bu karışıma diğer üç malzeme eklenir ve bir kaşık yardımı ile karıştırılır.Oluşan hamur bir tatlı kaşığı ile veya sıkma torbası ile , yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir ve 170 derecede 12-15 dakika arasında pişirilir.

Afiyet olsun


Zeytinyağlı semizotu



Zeytinyağlı semizotu yazın sıkça yaptığım yemeklerden.Semizotunun mayhoş tadı ve yanında bir kaç kaşık yoğurtla ve tam buğdayunu ile yapılan bir dilim ekmekle tam bir öğün.

Malzemeler


  • 1 Demet semizotu
  • 1 kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • Tuz


Yapılışı


1-Semizotunun kök kısımları atılır ve derin bir kapta bir kaç su yıkanır.Temizlenen semizotları 2-3 parçaya ayrılır.

2-Kuru soğan yemeklik olarak doğranır. Bir tencereye konulan ve ısıtılan zeytinyağında  biraz kavrulur.

3-Kavrulan soğanları üzerine temizlenen ve doğranan semizotu, pirinç , tuz ve yarım çay bardağı su konularak pişirilir.

4-Ilındıktan veya soğuduktan sonra servis edilir.

Afiyet olsun



14 Haziran 2015 Pazar

Kabak çorbası




Ben yazın da çorba sevenlerdenim. Ama benim yazlık çorbaların daha çok sebze ağırlıklı. Bugün tarifini vereceğim kabak çorbası hem yapımı çok kolay hemde çok lezzetli bir çorba . Çorbanın içinde hafif parçacıklar sevdiğim için ben çorbayı blenderden geçirmedim.Ancak siz isterseniz servis etmeden önce blenderden geçirebilirsiniz

Kullanacağınız tavuk suyunun nasıl yapılacağı bu blogda "Pratik öneriler" başlığı altında bulunmaktadır. Ben tavuk suyu yapmak ile uğraşmam derseniz hazır bulyonları da kullanabilirsiniz.Ama ev halkına daha sağlıklı bir şeyler pişirmek istiyorsanız ben evde tavuk suyunu yapmanızı öneririm:)

Malzemeler


  • 1 büyük veya 2 küçük boy kabak
  • 2-3 adet taze soğan
  • 2-3 sap dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım limon
  • 1 yumurta
  • Yarım çağ bardağı buğday
  • 2 su bardağı Tavuk suyu
  • 2 su bardağı su


Yapılışı

1-Kabaklar yıkanır ve kabukları ile birlikte rendenin iri tarafı ile rendelenir. Taze soğanlar ince ince kıyılır.

2-Bir tencereye Tavuk suyu ve su konur. Üzerine rendelenen kabaklar, doğranan taze soğanlar ve bulgur konularak 15-20 dakika pişirilir. Çorba piştikten sonra ocağın altı iyice kısılır.

3-Bir kasede limon ve yumurta çırpılır ve çok kısık ateşte kaynayan çorbanın suyu azar azar eklenerek ve sürekli karıştırılarak her iki karışımın bir biri ile eşit sıcaklığa gelmesi sağlanır. Buna terbiyeleme işlemi denilmektedir. Bu işlemin adını biliyor olabilirsiniz ama yeni yemek yapmaya başlayanlar varsa onlar için küçük bir bilgi vermek istedim

4-Çorbanın suyu eklenerek sürekli karıştırılan limon ve yumurta karışımı eşit sıcaklığa geldiğinde tencerenin içine dökülür. Ocağın altı kapatılır ve sürekli 1 -2 dakika daha karıştırılır.

5-Bu arada tencereye iyice kıyılmış dereotu ve kuru nane eklenir. Kısa bir süre bekledikten sonra servis edilir.

Ev Yapımı Tavuk Suyu





Hazır Tavuk  bulyon almak yerine ben evde kendim tavuk suyunu yapmayı tercih ediyorum. Bunu hazırlayıp su bardaklarına veya küçük kaselere koyarak derin dondurucuya atıyorum . Pilav veya çorba yapmak istediğim zamanda bunu kullanıyorum. Aşağıdaki malzemelere ilave olarak mevsimine göre isterseniz  birkaç kereviz yaprağı, birkaç biber de kaynama suyuna ekleyebilirsiniz.
Yapımı çok kolay bu tarifi mutlaka yapıp derin dondurucuya koymanızı öneririm.

Ayrıca Tavuk suyunu saklayacağız ama haşlanan tavuk etleri ile güzel bir "Şehriyeli tavuk çorbası" yapabilirsiniz veya etleri küçük parçalara ayırarak lavaşa sararak ve bol yeşillik koyarak bir öğün olarak tüketebilirsiniz. Ev halkı tavuğu böyle yemeyi de sevecektir.

Malzemeler


  • 2 adet tavuk but (İsterseniz bir bütün tavuk ile de yapabilirsiniz)
  • 1 kurusoğan
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • 15-20 dal maydanoz.
  • Tuz , Tane karabiber



Yapılışı

1-Tüm malzemeler bir tencereye konur .Üzerini örtecek kadar su konur ve kaynatılır.

2-Kaynamaya başladığında üzerinde köpükler oluşabilir.Bu köpükleri bir kevgir yardımı ile alın ve atın.

3-45 dakika veya 1 saat civarında kaynadıktan sonra alın ve soğumaya bırakın.

4-Soğuduktan sonra suyunu süzerek bardaklara veya kaselere koyun ve iyice soğuduktan sonra dorun dondurucuya koyabilirsiniz.







13 Haziran 2015 Cumartesi

Bayat simitle kahvaltılık



Bayat simitleri değerlendirebileceğiniz güzel bir öneri. Bayat simitleri atmak yerine ondan nefis bir kahvaltılık hazırlayabilirsiniz. Biraz tuzlu bir kek gibi ; biraz börek gibi ama çok lezzetli.

Malzemeler


  • 2 adet simit
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 100 gr beyaz peynir
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı


Yapılışı

1-Bayat simitleri önce 1-2 cm lik halkalar halinde kesin ve daha sonra bunları 2-3 parçaya bölün ve yağlanmış bir fırın kabına düzgün bir şekilde koyun.(Ben 15 X 25 cm lik bir kap kullandım.)

2-Derin bir kaseye yumurtaları kırın.Bunun üzerine süt,ufalanmış beyaz peynir ve doğranmış domatesleri ekleyin bir çatal ile karıştırın.

3-Bu karışımı ufak parçalara böldüğünüz simitlerin üzerine dökün ve en az yarım saat bekletin.

4.Daha sonra 180 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.

Afiyet olsun

9 Haziran 2015 Salı

Ev yapımı yoğurt



Oğlum bebekken ona ev yapımı yoğurt yapıyordum ama sonra seneler geçtikçe ne yazık ki bunu yapmayı bıraktım.Ancak son zamanlar yine yapmak istedim ve güzel bir çiftlik sütü bulunca da hemen aldım ve yaptım. Son derece lezzetli.Tabii dışarıdan aldığımız yoğurtlara göre biraz daha yumuşak oluyor ama tadı güzel ve son derece sağlıklı. Birkaç küçük püf noktasına dikkat ederek evde yoğurt yapımı hiç de zor değil. Yoğurdun sıcak bir ortamda olması gerektiğinden ben yoğurdu yapacağım kabın altına küçük bir battaniye veya havlu koyuyorum. Üzerine yoğurt kabını koyup aşağıdaki gibi mayaladıktan sonra her tarafını kapatıp üzerine bir kapak koyarak yeniden battaniye ve havlu koyarak üzerini de kapatıyorum.

Ayrıca ilk yaptığınız da hafif sulu olsa da bir kaç denemeden sonra gayet güzel bir yoğurt yapacaksınız.

Malzemeler


  • 1 kilo süt
  • 1,5 yemek kaşığı yoğurt


Yapılışı

1-Süt tencereye konur ve kısık ateşle başında sürekli durarak kaynatılır.Hafifçe kaynamaya başladığında bir kaşık yardımı ile karıştırın ki süt taşmasın. Sütün başından ayrılırsanız sütünüz taşabilir ve sonra ocağı temizlemek hiç de kolay olmuyor.

2-Kaynayan süt yoğurt yapılacak kaba alınır. (Ben bu kez toprak bir kap kullandım ama daha önceleri cam kapta da yapıyordum).

3-Kaba alınan süt ılındıktan sonra buna küçük bir kasede bulunan  1,5 kaşık yoğurt ılınan süt ile bir iki kaşık alınarak yaklaşık aynı sıcaklığa getirilir ve daha sonra yoğurt sütün içine eklenir. Yoğurtun ılınmasını anlamanın yöntemi serçe parmağınızı süte batırın eliniz yanmıyorsa ama süt sıcaksa mayalanmaya hazırdır.

4-Süt mayalandıktan sonra üzeri kapatılır ve 4 saat mayalanmaya bırakılır. Sürenin sonunda yoğurt buz dolabına konur ve ertesi gün servis edilir.

Afiyet olsun

Keçiboynuzu unu ile muzlu kek



Yine rafine şeker ile yapılmayan süper yumuşak bir kek.İçinde keçiboynuzu unu,tam buğday unu ve pekmez var. Dolayısıyla nispeten masum bir kek. Bu kakaolu bir kek gibi gözüküyor ama içinde kakao yok. Keçiboynuzu unu bu renk olmasını sağlıyor.

Malzemeler
  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 1/2 su bardağı keçiboynuzu unu
  • 1/2 su bardağı fındık yağı veya başka bir cins sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı pekmez
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet muz
  • 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın


Yapılışı

1-Yumurtalar bir çırpma kabına kıyılır.Fındık yağı ve süt eklenir ve bir tel çırpıcı ile bu üç malzemeler iyice karıştırılır.

2-Bu karışıma Keçiboynuzu unu, Tam buğday unu,Kabartma tozu ve pekmez eklenerek çırpmaya devam edilir. Sıvı bir kek hamuru oluyor bu aşamada başka un eklemeyin.

3-Tüm malzemeler karıştıktan sonra buna dövülmüş ceviz ve muz eklenir.

4-Yağlanmış uzun bir kek kalıbına dökülür ve 180 derecede 40 - 45 dakika pişirilir ve ılındıktan sonra servis edilir.

8 Haziran 2015 Pazartesi

Kakaolu Muzlu Puding



Bu süper görünümlü yalancı puding içinde şeker yok. Yine şekersiz ama lezzetli bir tarif. Kilo kontrolü yaptığınız veya sağlıklı beslenmeye özen gösterdiğiniz dönemlerde kesinlikle yapabilirsiniz. Üstelik hazırlaması sadece 5 dakika ve pişme işlemi yapılmayan bir puding.

Malzemeler


  • 1 adet olgun muz
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 2 tatlı kaşığı hindistan cevizi
  • 2 yemek kaşığı labne
  • 2-3 adet ceviz


Yapılışı

1-Öncelikle labne ve 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi bir çatal yardımı ile karıştırılır ve kup bardağına konur.

2-Muz, kakao, ceviz, kalan  hindistan cevizi bir blendar ile ezilir ve labneli karışımın üzerine dökülür.

3-Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servis edilir.

Bu ölçüler 1 kişiliktir.

7 Haziran 2015 Pazar

Tahinli Köz Patlıcan Salatası



Bugün Arda Türkmen'in televizyon programında bu salatayı gördüm ve evde tüm malzemelerde olunca hemen yaptım. Tahin,köz patlıcan sarımsak ve diğer malzemeler ile çok güzel bir salata. Aslında meze de diyebiliriz.

Malzemeler


  • 3-4 adet köz patlıcan 
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 2-3 adet sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limon
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 3-4 dal kıyılmış maydanoz


Yapılışı

1-Patlıcanlar közlenir ve ılındıktan sonra kabukları güzelce soyulur; temizlenir ve küçük parçalara ayrılır (veya yarım kavanoz hazır köz patlıcan da kullanabilirsiniz.)

2-Çam fıstıkları bir teflon tavada 2 dakika kavrulur ve soğumaya bırakılır.

3-Çam fıstıkları dışındaki tüm malzemeler derin bir kapta karıştırılır ve düz bir servis tabağına konulur.

4-Servis tabağına konular salatanın üzerine kavrulan fıstıklar ve eğer istenirse Pulbiberli zeytinyağı konularak servis edilir. Bu blogda "Pratik öneriler" başlığının altında "Zeytinyağında pul biber" tarifinde nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.

Afiyet olsun

Enginarlı Tavuklu Mantar



Enginar bu mevsimin en güzel sebzelerinden birisi bu kez onu tavuk ve mantarla yaptım.Gayet lezzetli oldu.

Malzemeler


  • 3 adet enginar
  • 2 adet tavuk kemiksiz kalça
  • 8-10 adet mantar
  • 4-5 diş sarımsak
  • Kekik, tuz, karabiber
  • 100 gr rende kaşar


Yapılışı

1-Temizlenmiş ve çanak haline getirilmiş enginarlar derin bir tencerede yaklaşık 20 dakika kadar haşlanır.

2-Kuşbaşı kesilmiş tavuk eti ve sarımsaklar biraz zeytinyağ ile kavrulur.

3-Bunlar kavrulduktan sonra mantarlar eklenir ve kavurmaya devam edilir.Tuz, karabiber ve kekik ile tatlandırılır ve piştikten sonra ılınması için bir kenarda bekletilir.

4-Haşlanan ve ılınan enginarlar bir fırın tepsisine alınır. Üzerine ılınan tavuklu ve mantarlı karışım bolca konur. Bununda üzerine rende kaşar konularak fırına verilir.

5-170 derece fırınca kaşarların üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun




6 Haziran 2015 Cumartesi

Kayısı peltesi





Pelte annemin zaman zaman yaptığı bir tatlıydı.Bence son derece hafif ve böyle sıcak yaz günlerinde ise gayet serinletici bir tatlı. Gerçi anneciğim pelteyi hep portakallı yapardı ama ben bu kez kayısılı yaptım. Aslında henüz mevsimin başlangıcında olduğumuzdan yeni çıkan kayısılar ekşi idi ve bu yüzden de yenemedi ve bende şeker ile tatlandırarak pelte yaptım :) Yazın daha tatlı kayısılar ile yaparken daha az şekerle yapacağım.

Malzemeler


  • 500 gr kayısı
  • 2 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağından biraz az toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 3-4 adet kakule


Yapılışı

1-Kayısılar , 1,5 su bardağı su ve toz şeker ile birlikte bir tencereye konur ve kısık ateşte 15-20 dakika pişirilir.Bu arada tarçın ve kakule da eklenir.  (Büyük marketlerde kakule var ama siz bulamazsanız sadece tarçın ile de yapabilirsiniz)

2-Daha sonra ocaktan alınır ve bir blender yardımı ile püre haline getirilir.

3-Kalan su ile nişasta bir kasede bir araya getirilir ve iyice karıştırılır.Bu karışım püre haline gelen ve pişen kayısılara eklenir ve 3-5 dakika daha nişasta pişene kadar kısık ateşte pişirilir.

4-Kup bardaklarına veya kaselere konan pelte buzdolabına konur ve en az 3-4 saat soğuttuktan sonra servis edilir.

Afiyet olsun


Ballı çilekli limonata






Bu tarifi yaparsanız sizde benim gibi "Limonata yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı" diyeceksiniz.Üstelik şeker yerine bal kullandığınız için rafine şeker de tüketmemiş oluyorsunuz. Sıcak yaz günlerinde 2 dakikada hazırlayıp soğuduktan sonra tüketebileceğiniz ve çocukların da çok seveceği bir tarif.

Malzemeler


  • 250 gr çilek
  • 1 adet limon
  • 2 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı bal


Yapılışı

1- Tüm malzemeler bir blendere konur ve iyice çekilir.

2-Ezilen tüm malzemeler süzgeçten geçirilir ve iri parçalar atılır. Kalanı bir sürahiye konularak buzdolabında soğutulur ve soğuk olarak servis edilir.

Afiyet olsun

4 Haziran 2015 Perşembe

Çilekli Kremalı Kek



Çilek zamanı çilekle mümkün olduğunca fazla şeyler yapalım bence. Bu kez sizlere güzel bir kekin üzerinde pastacı kreması ve onun üzerindeki mis kokulu çilekli sos olan bir tarif vermek istiyorum. Yapın pişman olmayacaksınız.

Malzemeler

Kek için

2 adet yumurta
2/3 su bardağı sıvı yağ (Ben Fındık yağı kullandım.)
2/3 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yarım limon kabuğu rendesi

Krema için

1/2 litre süt
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı toz şeker
Yarım limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı tereyağ

Sos için

250 - 300 gr çilek
1 çay bardağı su
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı nişasta

Yapılışı

1-Yumurta ve toz şeker mikser ile 3-4 dakika çırpılır. Buna Sıvıyağ ve yoğurt eklenerek kısa bir süre daha karıştırılır.

2-Bu karışımın üzerine elenmiş un ve kabartma tozu eklenir.Limon kabuğu rendelenir. Ve çok kısa bir süre daha karıştırılır.

3-Hazırlanan kek karışımı 24 cm lik bir yağlanmış ,yuvarlak bir kek kalıbına konur ve 25-30 dakika 170 derecede pişirilir.

4-Kremasının yapılması için bir sos tenceresine tereyağ hariç tüm malzemeler konur ve bir tel çırpıcı ile tüm malzemeler karıştırılarak bir biri ile özdeşleştirilir.

5-Bu karışım ocağa konur ve kısık ateşte sürekli karıştırarak 10-15 dakika pişirilir ve muhallebi kıvamına geldikten sonra ocağın altı kapatılır ve tereyağ da eklenerek eritilir.

6-Hazırlanan krema alınması için bir kenarda bekletilir.Bu arada arada sırada üzeri kabuk bağlamasın diye karıştırılır.

7-Çilekli sosu hazırlamak için sos malzemeleri bir tencerece alınır ve yine sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirilir.Sos jölemsi bir kıvam aldıktan sonra ocağı altı kapatılır  ılınmaya bırakılır. Bu sosu isterseniz böyle parçacıklı olarak istersenizde blendar ile hafif parçalayarak kullanabilirsiniz.

8-Şimdi sıra 3 malzemeyi birleştirmede. Pişen kek ters çevrilerek bir servis tabağına alınır. Üzerine hazırlanan ve ılınan krema eklenir. (Ben hazırladığım kremanın yarısını üzerine kullandım yarısını ise kup bardağı koydum.Onu puding gibi yiyeceğiz. Siz isterseniz tamamını da kullanabilirsiniz karar sizin). Kremanın üzerine çilekli sos dökülür ve Birkaç saat soğuttuktan sonra servis edilir.

Afiyet olsun

3 Haziran 2015 Çarşamba

Kabak Sıyırma




Yazın kabakla yapılan pek çok yemeği seviyorum.Bazen salata, bazen mücver bazende etli dolması veya zeytinyağlısı yapılıyor. Bu yüzdende kabak bizim evden hiç eksik olmuyor. Bugün sizlerle paylaşacağım kabak sıyırma aslında 2-3 senedir yaptığım bir kabak yemeği. Zeytinyağlı kabak yemeğinin farklı kesimi ve bol sarımsak ve bir kaç damla limon ile pişmesi sayesinde bence çok çok lezzetli oluyor. Gayet hafif olan bu zeytinyağlı yemeği  dereotu ile de lezzetlendiriliyor.


Malzemeler

  • 3 adet kabak
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 4-5 adet sarımsak
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 4-5 dal dereotu
  • 1 yemek kaşığı kadar limon suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kesme şeker
  • Tuz


Yapılışı

1-Kabaklar ortadan 2 ye kesilir ve rendenin cips tarafı ile veya bir bıçak yardımı ile ince ince kesilir.

2-Soğanlar piyazlık doğranır ve zeytinyağında 2 dakika kavrulur.

3-Kavrulan soğanların üzerine kabak,sarımsak ve pirinçler konur ve 1 çay bardağı da su eklenerek kısık ateşte pişirilir.Bu arada tuz ve istenirse kesme şekerde eklenir. (Kesme şeker benim için zeytinyağlılarda olmazsa olmazlardan:) )

4-Kabaklar piştikten sonra üzerine doğranmış dereotu eklenir ve ocağın altı kapatılır.

5-Soğuduktan sonra servis tabağına dökülür ve servis edilir. Benim önerim en az bir kaç saat buzdolabında soğuduktan sonra servis edilmesidir.

Afiyet olsun


2 Haziran 2015 Salı

Fırında kırmızı biber



Kızartma yapmak yerine mümkün olduğunca fırında pişirilen ve  yağda kızartma olmayan yemekler yapmaya çalışıyorum. Bu da onlardan birisi fırında bu kırmızı biber favori yemekleriniz içinde  olacak.Ben küçük kırmızı biberler bulduğum için kabuklarını soymak zorunda kalmadım.Ama sizin kırmızı biberleriniz büyük ve kalın kabuklu ise piştikten sonra isterseniz kabuklarını soyabilirsiniz. Tercih sizin.

Malzemeler


  • 1/2 kilo kırmızı biber
  • 1 kase süzme yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak


Yapılışı

1-Yıkanmış, temizlenmiş ve çekirdekleri çıkarılıp kurulanmış kırmızı biberler yağlı kağıt konulmuş fırın tepsisine üst üste gelmeyecek şekilde dizilir ve 180 derecede 30 -35 dakika kadar pişirilir.Her fırının ayarı farklı olduğunda 20 dakikadan sonra kontrol etmenizi öneririm.

2-Pişen biberler soğuduktan sonra düz bir servis tabağına dizilir .

3-Dövülmüş  veya rendenin ince kısmı ile rendelenen sarımsaklar süzme yoğurt ile karıştırılır ve Tabağa dizilmiş olan biberlerin üzerine dökülür ve servise sunulur.

Afiyet olsun