Sayfalar

4 Ocak 2018 Perşembe

İçli köfte





İçli köfteyi seneler önce bir kez yapmıştım. Ama pişerken bazıları patlamıştı. O yüzden bir kez daha yapmayı hep erteledim. Ama bu hafta sonu görümceme yemeğe gittiğimiz de o yapmıştı. Bende bir kez daha denemeye karar verdim. Biraz onun yöntemiyle ama çokça internette yaptığım araştırmalar sonucu püf noktalarına dikkat ederek yaptım. Sonuç kesinlikle mükemmel oldu. Biraz zaman alan ve de çokça el oyalayan bir tarif ama ortaya çıkan sonuç mükemmel oldu. Bu arada artık ara sıra boş günlerinde bunu yapıp derin dondurucuya atmaya karar verdim. Sonrasında çıkarıp kızartabilir veya haşlarım çünkü 😊😊😊


Malzemeler

İç kısmı
1 büyük soğan
250- 300 gr kadar kıyma
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 yemek kaşığı salça
tuz,karabiber zeytinyağı, maydanoz

Dış kısmı
2 su bardağı köftelik ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
1,5 su bardağı sıcak  su + 1 su bardağı su

Yapılışı

Öncelikle iç kısmı hazırlanmalı. Çünkü bunun kesinlikle soğuk olması gerekiyor. Isıtılan zeytinyağı ile yemeklik doğranan soğanlar renkleri dönünceye kadar kavrulur. Sonra buna kıyma eklenir ve kavurmaya devam edilir. Bu arada tuz,karabiber ve biber salçası eklenir. Çok az su eklenerek sürekli karıştırarak kavurmaya devam edilir. Pişince ocak kapatılır ve doğranan maydanoz ve iri dövülmüş cevizler eklenerek soğumaya bırakılır.

Dış kısmı için İnce bulgur ve irmik bir kaseye alınır. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su dökülür. Bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Üzerine bir kapak kapatılır ve yarım saat kadar beklemeye bırakılır.
Sürenin sonunda bu karışım yoğurma işleminin yapılacağı derin bir tepsiye alınır.

Un,yumurta,tuz,karabiber, 2 çeşit salça eklenir ve uzun süreli yoğurma işlemine başlanır. Bu arada yanınızda 1 su bardağı oda sıcaklığında su bulunsun. Yoğurma işlemi devam ederken bu suyu azar azar eklemelisiniz. Suyun hepsini hızlıca eklemeyin azar azar eklemenizi ve de tamamını kullanmanızı öneririm. Bu aşama en önemli aşaması. Sıkılmadan en az 20 dakika mümkünde yarım saat kadar yoğurun.İyi yoğurma kızartırken dağılma riskini de azaltacaktır. Sonrasında hamuru bir kaseye koyun ve buzdolabında  en az yarım saat dinlendirin.

Geldi sıra köfteleri hazırlamaya. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır. Baş parmak ile ve de sürekli döndürerek  bir yumurta şekli verilir ve içine soğuyan kıymalı harç koyularak kapatılır ve şekil verilir.

Hepsi hazırlandıktan sonra isterseniz kaynar suya atarak haşlayabilirsiniz ya da sıvı yağ ile derin tava da kızartabilirsiniz.

Afiyet olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder