Sayfalar

5 Temmuz 2016 Salı

Kalburabastı




Bayram günleri anneannemin yaptığı kalburabastı bizim evin bayram tatlısı olurdu.Çok az malzeme ile harika bir tatlı hazırlardı. O yağ olarak kendi zeytinliklerinde helen halis mis kokulu zeytinyağı kullanırdı. Eeee bir egeli olarak başka bir yağ kullanmasını beklemezsiniz değil mi. Kıyır kıyır ama şerbeti tam kıvamında olurdu. Bir kaç gün önce Şef Semen Öner televizyonda Derya Baykal'ın programında yapınca bizim evin bu kez , bayram tatlısı kalburabastı olsun dedim :) Biraz anneannemin tarifini biraz Semen hanımın tarifini kullanarak, biraz kendimden bir şeyler ekleyerek hazırladığım bu tatlıyı umarım sizde yapar ve beğenirsiniz. Bizim ev halkından tam not aldı :)


Ben hazırlarken içine ceviz koydum. Ama ceviz koymadan da hazırlayabilirsiniz.


Malzemeler


  • 3 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz


Şerbeti için

  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı tozşeker
  • Yarım limon
  • 1 kabuk tarçın


Yapılışı

Bir kaseye yumurta kırılır.Yoğurt, zeytinyağı eklenerek bir çatal yardımı ile karıştırılır.

Un,irmik, kabartma tozu ve karbonat eklenerek çatal ile karıştırmaya devam edilir. Daha sonra elle yoğrulur ve yumuşak ama ele çok yapışmayan bir hamur hazırlanır.

Hamurdan bir ceviz büyüklüğünde parça alınır. Elle yassı olarak açılır. İçine biraz ceviz konur ve daha sonra rende ile şekil verilir.

Bir fırın tepsisine dizilir. 180 derecede 30 - 35 dakika kadar pişirilir.


Şerbeti için
Su, toz şeker ve kabuk tarçın kaynatılır. 5 -10 dakika kadar kaynatılır. Limon suyu eklenir . Birkaç dakika daha kaynatılır ve soğutulur.


Pişen kalburabasyı fırında çıkarılır. Sıcak kalburabastıya soğuk şerbet dökülür ve şerbeti çektikten sonra sunum tabağına alınır.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder