Sayfalar

8 Ekim 2014 Çarşamba

Fındıklı ve Erikli Tart






İçinde fındık ve meyve olan bu tart son derece lezzetli oluyor.Tart tabanı kıtır kıtır,ortada çok ince bir meyve katmanı ve en üstte fındıklı kıtır katman...)) Bu tarif Martha Day'ın "Dünyanın en güzel tatlıları " kitabındaki tariflerinden birisi. Ama tabii ki ben çok ufak bazı değişiklikler yaptım . Örneğin bence hamur işleri ustası Anna Olsun'dan öğrendiğim ufak bir tiyo bu tartı daha lezzetli yaptı. O ufak tiyo ise hamur katmanının üzerine fırça ile biraz yumurta akı sürmek.  Bu sayede meyve katmanındaki yumuşak yapı hamura geçmiyor ve böylece tartın hamuru çok daha kıtır oluyor.Birde tart hamurunu en az yarım saat buz dolabında bekletmeniz gerekiyor.

Ayrıca bu tart da meyve katmanı pişirme işlemini önceden yapıp buz dolabında bir kaç gün bekletebilirsiniz. Ben böyle  önceden bazı aşamaları hazırlanan tarifleri daha çok seviyorum. Böylece müsait olduğunda bir parçasını hazırlayıp misafir gelmeden önce diğer aşamaları yapıp birleştirmek ve hazırlamak bence zamanda tasarruf sağlıyor. Bu tartın hamurunu da sabah müsaitken yaptım ve akşam üzeri ise diğer malzemeler ile birleştirerek pişirdim.  Gelelim tarife

Malzemeler:

Tart malzemeleri

  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta (Sarısı ve beyazı ayrı kullanılacak)
  • 75 gr tereyağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1-2 çorba kaşığı soğuk su


Orta katman meyva malzemeleri:


  • Yarım kilo mürdüm eriği
  • 1 su bardağı toz şeker


Üst Katman malzemeleri:


  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı fındık (Rondodan geçirilerek toz haline getirilmiş
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 50 gr tereyağı (Eritilmiş)
Yapılışı

1- Un, yumurta sarısı, küp şeklinde kesilmiş soğuk tereyağı, bir tutam tuz, kabartma tozu ve öncelikle parmak uçları ile hafif hareketler ile birbiri ile özdeşleşmesi sağlanır. (Burada amaç hamuru kum gibi bir hale getirmektir. Tereyağını çabuk ısıtmamak içinde avuç içi ile değil parmaklarınızın ucu ile işlemi yapmalısınız.)

2-Kum gibi bir aşamaya getirilen karışıma  öncelikle bir kaşık soğuk suyu ekleyip bu karışımı hamur haline getirin. Gerekirse 1 kaşık daha su ekleyebilirsiniz . Burada sizin hamuru kontrol etmenizi ve su ilavesini ona göre yapmanızı öneriyorum.

3-Hazırlanan bu hamuru bir buzdolabı poşetine koyarak buz dolabında en az yarım saat bekletin.

4-Erik ve şekeri bir tencereye koyarak yaklaşık 20- 25 dakika pişirin. Marmelat kıvamında bir şey olmalıdır. Daha sonra bunu soğumaya bırakın.  ( Bunu da aslında bir gün önce yapıp iyice soğumasını sağlamanızı öneririm.)

5-Fındıkları rondodan geçirerek un haline getirilir.

6-Yumurta ve toz şeker çırpılır. Buna eritilip soğutulan tereyağ eklenir. Un gibi yapılan fındık ve tarçın eklenerek iyice karıştırılır.

7-Buzdolabından çıkarılan turta hamuru bir merdane ile turta kalıbı büyüklüğünde açılır.  Ben 26 cm lik kalıp kullandım.

8-Açılan bu hamur dikkatlice kalıbın içine konur ve üzerine biraz yumurtanın akı sürülür. (Yumurtanın tamamını sürmenize gerek yok.Sadece üzerinde bir tabaka olması yeterlidir.)

9-Bunun üzerine marmelat kıvamına getirilen ve soğutulan meyve karışımı dökülür.

10-En üste de fındıklı karışım dökülerek 175 derecelik fırında 20-25 dakika civarında pişirilir.

Ilındıktan sonra servis edilir.

Afiyet olsun










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder