Sayfalar

24 Haziran 2016 Cuma

Şambali






İzmir'in en meşhur tatlılarından birisi de bence şambali. Okul çıkışı aldığımız şambalilerin tadını hiç unutmam. İzmire gittiğimizde ise mümkün olduğunca alıp yemeğe çalışırım.Ama  şambali  dışında  İzmir'e gittiğimde aradığım tatlılardan birisi Hisar önünde Mennan'ın kazandibi tatlısı diğeri ise Karşıyaka'da Ağamın  şekeri karamelize edilmiş Ekmek tatlısı.  Mennan'ın kazandibi tatlısı İstanbul'dakilerden farklı olarak daha yumuşak ve daha az şekerli ve şekeri daha az olduğu içinde üzerine pudra şekeri serpiliyor.  Neyse tatlılardan söz edilince konu karıştı ve Şambali'den uzaklaştık :)

Şambaliyi evde yapmayı hiç denememiştim. Ama İnstagramda severek takip ettiğim Neomutfağın sayfasında gördükten sonra ne kadar pratik yapıldığını gördüm. Ramazan'da tatlıyı daha çok istediğimiz bu günlerde de hazırladım. Tadı muhteşem oldu. Siz lavanta bulamaz iseniz tabii ki lavanta olmadan  şerbeti yapabilirsiniz.

Birde size servis önerim üzerine bir top kaymaklı dondurma koyarak servis etmeniz . Eğer dondurma erimeden fotoğraf çekebilirsem onun muhteşemliğini instagram da paylaşmak istiyorum :)

Malzemeler

2 su bardağı irmik
Yarım su bardağı Hindistan cevizi
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı erimiş tereyağı
1 çay kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı karbonat
3/4 yoğurt
1 yumurta

Şerbet için

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon su
1 tatlı kaşığı lavanta

Üzeri için 15 -20 adet çiğ badem

Yapılışı

Yapıma önce şerbeti yaparak başlanır. Çünkü şerbet soğuk Şambali sıcak olmalıdır.

Şerbet için tüm malzemeler bir tencereye konur. Ara sıra karıştırarak şeker eritilir ve yaklaşık 8 -10 dakika kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve lavanta tel bir süzgeç ile süzülür. Şerbet soğumaya bırakılır.

Çiğ badem kaynar suda bekletilir ve kabukları kolayca soyularak bir kenarda bekletilir

Yumurta, tereyağı ve yoğurt, toz şeker bir çatal veya tel çırpıcı ile çırpılır. Karbonatın üzerine 2 damla limon sıkılarak eklenir. İrmik, tarçın  ve Hindistan cevizi eklenerek karıştırmaya devam edilir. Yağlanmış olan 20 X 20 kare kek kalıbına dökülür. Üzeri bir spatula hafif ıslatılarak düzeltilir.

10 Dakika dinlendirdikten sonra istediğiniz şekilde kesilir ve  dilimlerin ortasına bademler tek tek konur. 180 derece fırında öncelikle 15 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp acil olarak dilimlerin üzerinden yeniden geçirilerek dilimler belirgin hale getirilir. Yeniden fırına konularak 15 -20 dakika daha pişirilir.

Fırından çıktığında henüz sıcak iken soğuk şerbet dökülür ve soğuk olarak servis edilir.

Afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder