Sayfalar

10 Ocak 2017 Salı

Ispanaklı Çoban Payı






Çoban payı aslında İngiltere'nin geleneksel bir yemeği ve bence bizim damak tadımıza en yakın yemeği. Çünkü önce kıymayı kavurarak pişiriyor sonra isterseniz biraz sebze ekliyorsunuz sonrada üzerine bir tür patates püresi yapıp fırında pişiriyorsunuz. Hem doyurucu hem de çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Ben ilk kez yaptığım bu yemeği ıspanak ile yaptım ama daha sonra farklı sebzeler ile deneyeceğim. sonuçları sizinle paylaşırım 😊😊

Malzemeler

1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
250 - 300 gr kıyma
1 yemek kaşığı salça
300 - 350 gr ıspanak
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Üst katman için
3 adet orta boy patates
2 diş rende sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
biraz muskat,tuz,karabiber

Yapılışı

Soğan yemeklik olarak doğranır ve ısıtılan zeytinyağı ile  bir süre kavrulur. Rengi dönmeye başladıktan sonra doğranan sarımsak ve kıyma eklenir. Kıyma suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kavrulur.

Salça eklenip kısa bir süre kadar karıştırıldıktan sonra ıspanaklar ve çok az su konularak pişirilir. Bu aşamada sebzelerin çok pişirilmemesini öneririm. Çünkü daha sonra fırında da pişmeye devam edecek.

Patatesler soğuk suyu konur ve tuz eklenerek pişirilir. Pişen patatesler elinizin dayanacağı sıcaklığa geldiğinde ayıklanır ve rendenin iri tarafı ile rendelenir. Rendelenen patateslere sarımsak, tereyağı,tuz,karabiber ve muskat eklenerek karıştırmaya devam edilir ve  bir püre haline getirilir. Muskatı mutlaka eklenenizi öneririm ama çok baskın bir tadı olduğundan çok az bir kısmını rendelemelisiniz. Yani yarım çay kaşığı kadar muskat yeterli olacaktır.

Kıymalı ıspanak bir fırın kabına alınır. Üzerine püre kaşık kaşık konur ve düzgün bir şekilde yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika pişirilerek servis edilir.

Afiyet olsun.


Bu ölçüler ile 4 kişilik servis hazırlanıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder