Sayfalar

30 Mayıs 2016 Pazartesi

Erikli Enginar Dolması





Enginarın her halini sevdiğim gibi zeytinyağlı dolma olarak da çok severim. Ama İstanbul'da istediğim gibi dolmalık enginar bulamadığım için ancak bu mevsimde İzmir'e gidersen alıp yapıyorum. Gerçi ayıklaması biraz uğraştırıyor ama sonundaki lezzet için buna değer :) Yanında birkaç tane yaprak sarma ve anneannemin yaptığı gibi birkaç erik ile harika oluyor


Malzemeler


  • 3-4 adet enginar
  • 250 gr salamura yaprak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 büyük soğan
  • Dereotu, kuru nane
  • tarçın, yenibahar
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 4-5 adet erik
  • 1 limon
  • tuz, 1 çay kaşığı tozşeker


Yapılışı

Salamura yapraklar yıkanır ve bir kenarda süzülmesi beklenir.

Bu arada enginar ayıklanır. Bunun için önce yaprak kısımları sarı yapraklara gelinceye kadar ayıklanır.Uç kısmı kesilir ve içindeki tüylü kısımlar bir kaşık yardımı ile kazınır. Ayıklanan enginarlara önce limon sürülür sonrada limonlu suyun içine atılır.

Pirinç yıkanır ve bir kaseye konur.Kuru soğan üzerine rendelenir.Taze otlar dereotu ve nane doğranır.Tarçın ve yenibahar eklenir.Tuz ve toz şeker eklenir. Zeytinyağının yarısı eklenir ve tüm malzemeler karıştırılır.

Hazırlanan bu dolma içi ayıklanan enginarların içine konur. Süzülen yaprakla dolma içi konur ve dolma gibi sarılır.

Tencereye içi doldurulan enginarlar ile sarmalar dizilir. Üzerine 2,5 su bardağı su,kalan zeytinyağı ve erikler bütün olarak konur . Suyu tamamen çekinceye kadar pişirilir. Soğuduktan sonra servis edilir.

Afiyet olsun..








1 yorum: