Sayfalar

25 Aralık 2016 Pazar

Kumkuat Reçeli




Birkaç gün önce senelerce aynı şirkette çalıştığım bir arkadaşım kendisi  bana birçok kumkuat,turunç, Mandaline ve portakal göndermişti. Adana da yaşayan sevgili arkadaşımın gönderdiği kumkuat ve turunç ile hemen reçeller yapmak istedim ve hazırlıklar başladı. Portakal mandalinalar ise afiyetle yenildi. Biraz zaman alan  turunç ve kumkuat reçelli uğraştırıyor ama ortaya mükemmel sonuçlar çıkıyor. Bugün size kumkuat reçelini püf noktaları ile anlatmaya çalışacağım. Örneğin çekirdeklerin suda bekletilmesi sayesinde su jöle kıvamını alıyor ve bu da reçelinizin kıvam almasını sağlıyor.



Malzemeler

750 gr kumkuat
3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1/2 su bardağı turunç suyu
4-5 adet karanfil
yarım limon suyu

Yapılışı

Kumkuatlar çok iyi şekilde yıkanır ve kaynar suya atılarak  5 dakika kaynatılır. Sürenin sonunda bu su dökülür yeniden su konur  ve 3-4 dakika daha kaynatılır ve kumkuatlar soğuk suya alınır.

Bir gece boyunca kumkuatlar soğuk suda bekletilir. bu arada bu su 4-5 kez değiştirilir.

Ertesi gün bu suda süzgeçten geçirilerek süzülür ve kumkuatlar biraz süzgeçde bekletilerek suyunun iyice süzülmesi sağlanır.

Kumkuatlar ikiye bölünerek ve içinden çekirdekleri çıkarılarak yeniden tencereye alınır. Bu arada çekirdeklerin bir kısmı yarım çay bardağı suda bekletilir.  Üzerine şeker eklenir ve 2 saat boyunca bu şekilde bekletilir. Sonrasında suda bekletilen çekirdekler bir çay süzgeçi ile süzülür ve bu su, normal su ve turunç suyu bekleyen kumkuatların üzerine  dökülerek kaynatılır. Yaklaşık 20 - 25 dakika kaynar ve reçel kıvamını almayana başladığında yarım limon sıkılır ve bir dakika daha kaynadıktan sonra ocak kapatılır. Hemen tüketecek iseniz soğuduktan sonra uzun süre saklayacak iseniz sıcakken kavanozlara dökülerek saklanır.

Afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder