Sayfalar

27 Aralık 2016 Salı

Turunç Reçeli



Kumkuat reçelinden sonra sıra turunç reçelinde. Uzun süre suda bekletilen bu arada sıklıkla süzülerek yapılan bu reçel biraz zaman alıyor  ama buna değer. Anneannemin yaptığı reçel tadında bir reçel yapmayı başardım sanırım.  😊😊😊😊

Malzemeler

8-10 adet turunç
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1/2 su bardağı turunç suyu
Yarım limon suyu

Yapılışı

Turunçlar çok iyi şekilde yıkanır ve kabukları rendenin ince tarafı ile dikkatlice rendelenir Bu rendelenen kabukları bir kenarda bekletilir ve ara sıra karıştırarak kurumasını sağlanır.

Kabukları rendelenen turunçlar portakal soyar gibi  5-6 parça halinde kabukları soyulur. Sarılarak ipe dizilen bu kabuklar üzeri örtülecek kadar suda bekletilir.

İpe dizilen kabuklar suda 2 gün bekletilir ve bu arada 2-3 saatte bir su dökülür ve yeni su konur.

Rendelenen bu kuruyan kabuklardan bir yemek kaşığı 2. Gün 1 çay bardağı suya konur ve acı suyu gitmesi için bir gece bu suda bekletilir.Yine ara sıra su süzülerek acı suyu gitmesi sağlanır. Bunu yapmamızdaki amaç bu rendelenen kabuklarını da içine atarak reçelin daha güzel bir renge sahip olması idi. İsterseniz bu aşamayı atlayabilirsiniz.

2. günün sonunda Kabuklar  kaynar suya atılır ve 4-5 dakika kaynatılır. Bu su süzülür ve yeniden su konularak kabuklar ikinci kez 4-5 dakika kaynatılır

Bu sırada başka bir tencereye  normal su, turunç suyu,rendelenen kabuklar süzülerek konur ve şerbet kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Şerbet kıvamı alan karışıma kaynayan ve ipte dizili olan kabuklar konur ve 20 -25 dakika kadar kaynatılır. Bu arada 10 - 15 dakika sonra dikkatlice ip kesilir ve turunç kabukları ipten çıkarılır.Aman bu aşamada elinizi yakmayın 😊😊Reçel kıvamı aldığında yarım limon suyu sıkılır. 2 dakika daha kaynatılır ve ocak kapatılarak soğumaya alınır.

Kavanozlara konularak saklanır.

Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder