Sayfalar

25 Ekim 2015 Pazar

Pita Ekmek





Bu aralar farkı şekillerde ve farklı tatlarda ekmek yapmayı seviyorum. Ve de bu ekmekler büyük ekmek yerine mink ekmekler. Bir kaç post önce paylaştığım  pofuduk ekmek ten sonra bu kezde tam tahıllı un ve normal beyaz un ile karıştırarak  pita ekmek yaptım .İsterseniz sabah kahvaltılarında isterseniz hazırlanacak sandviçler için süper bir tarif.

Malzemeler


  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 tatlı kaşığı toz maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1-2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 4 - 4,5 su bardağı un ( yarısını tam tahıllı un yarısı beyaz un kullandım.)


Yapılışı

Bir kaseye ılık süt,şeker ve toz maya konulur ve 10 dakika bekletilerek mayalanması beklenir.

Derin bir kaseye önce 3 bardak un konur. mayalanan karışım,yoğurt ve suyun birazı konularak bir çatal yardımı ile karıştırılır. İyice karıştıktan sonra yoğurmaya başlanır. Bu aşamadan sonra unun ve suyun kalan kısmı kontrollü olarak konur ve iyice yoğrulur. Hamurun yoğrulduğu kap sıvı yağ ile yağlanır.

Yağlanan kasenin içine yoğrulan hamur konur ve üzeri bir bez ile örtülerek hamurun hacmi 2 katına çıkıncaya kadar yaklaşık 1 saat mayalandırılır.

Sürenin sonunda hamur bir iki kez yoğrularak gazı alınır ve 9-10 parçaya bölünür. Bölünen her parça 1 santimden yüksek olmayacak şekilde açılır. Yaklaşık 8-10 santim genişliğinde açmak yeterli olacaktır.

Açılan hamur yaklaşık on dakika yağlı kağıt serili fırın tepsisinde biraz daha bekletilir. Daha sonra önceden ısıtılan fırında 220 -230 derecede 12-15 dakika arasında pişirilir ve ılındıktan sonra servis edilir.

Afiyet olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder