Sayfalar

25 Kasım 2015 Çarşamba

Trabzon Hurmalı Kek




Trabzon hurması aslında çok da bilinen bir meyve değil. Biz de 1-2 seneden beri severek yiyoruz. Ondan önce eve hiç girmezdi diyebilirim. Bu kez hafta sonu Trabzon hurması fazla alınınca onu kek yaparak değerlendirmek istedim. Aslında tarifin çıkış noktası İnstagram'da severek takip ettiğim Neomutfak'ın sayfasından oldu. Ama ben üzerinde bazı değişiklikler yaptım.

Malzemeler


  • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3/4 su bardağı sıvı yağ (ben fındık yağı kullandım)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın, 3-4 adet karanfil. 1-2 adet kakulu, muskat
  • 80 gr beyaz çikolata
  • 2 adet trabzon hurması + Eğer üzerinede hurma ile sos yapmak isterseniz 1 adet Trabzon hurması 


Yapılışı

Un, kabartma tozu, tarçın ve vanilin bir kaseye elenir.

Ayrı bir çırpma kabında toz şeker ve sıvıyağ çırpılır. Kısa bir süre sonra yumurtalar tek tek kırılarak eklenir ve çırpmaya devam edilir.

Bu karışıma unlu kuru karışım ve blendarda parçalanmış hurmalar eklenir. Eğer sizin aldığınız hurmalar çok yumuşak ise sadece 2-3 tur blendarın çalıştırılması yeterli olacaktır.

Hazırlanan hamura dövülmüş karanfil ve kakule eklenir. Muskat rendelenir. (Bu baharatları çok fazla eklenmemesini öneririm. Özellikle ilk kez kullanacaklar için çok az eklenmeli bence. Ama doğru miktarda eklendiği zaman keke nefis bir tat katıyorlar. Ya da tarifi uyarladığım neo mutfak'ın yaptığı gibi sadece tarçın ekleyebilirsiniz).

Kek hamuru 20 - 22 cm lik kelepçeli kek kalıbına dökülür. Üzerine kırılan çikolatalar eklenir. Ama bu çikolatalar üstte kalmasın bir kaşık yardımı ile üstlerini hamur ile örtmenizi öneririm. Beyaz çikolata dışarıda kalırsa yanmaktadır çünkü.

180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 - 40 dakika pişirilir.

Soğuduktan sonra eğer çok olgun bir hurmanız varsa blendardan çekip püre haline getirip üzerine sos olarak dökmenizi öneririm. Yoksa bu hali ile de  servis edebilirsiniz her ikisi de çok güzel oluyor.

Afiyet olsun





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder