Sayfalar

17 Ağustos 2016 Çarşamba

Limonlu Tart





Eğer ekşimsi tatlılardan hoşlanıyor iseniz bu tatlı tamda size göre. Sıcak yaz günlerinde içinizi bayıltmayacak harika bir tatlı. Üstelikte üzerine hazırlanan limonlu kreması çok pratik. Bu tartın alt katmanı benim tartlar için kullandığım katman. Alt katmanda hafif kırıntı sevdiğim için ben biraz dövülmüş ceviz de koydum.Ceviz yoksa siz fındık veya badem de koyabilirsiniz. Ama çok iyi dövülmüş olmalıdır.  Üst kısmını ise  instgramda severek takip ettiğim damyskitchen'de gördüm ve de çok uğraştırmayan bir krema olduğu için hemen vuruldum.

Bu arada güzel bir tart hamuru yapmak için  küçük ipucu vermek isterim :) Öncelikle alt katman için kullanacağınız tüm malzemeler soğuk olmalı. Hamuru elle yoğurmak yerine mikserde yoğurmanızı öneririm. Elle yoğuracak iseniz de elinizde soğuk su ile yıkadıktan sonra kurutup öyle yoğurmalısınız. Yoğurmak diyorum ama un ve tereyağının kum haline getirmek daha doğru bir kavram olacak sanırım.


Malzemeler

Tart için

  • 2 su bardağı un
  • 125 gr soğuk tereyağı (Küçük küpler halinde kesilmiş)
  • 1 yumurta sarısı
  • Limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilin
  • 1-2 yemek kaşığı soğuk su


Üst katman

  • 200 gr krema
  • 1 bütün yumurta, 3 yumurta sarısı
  • 1/2 su bardağı limon suyu
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • Limon kabuğu rendesi



Yapılışı

Tart için  su hariç tüm malzemeler miksere konur ve hamur un kıvamına gelinceye kadar makine çalıştırılır. Bu aşamada gerekirse su kontrollü bir biçimde ilave edilir..Daha sonra elle çok kısa yoğrularak disk şekline getirilir ve buzdolabı poşetine konularak buz dolabında 1 saat kadar bekletilir.

Dolaptan alınan hamur  merdane ile açılır ve kalıba alınır. Her tarafına eşit gelecek şekilde elle yayılarak kalıba yerleştirilir. Bu aşamada hamur parçalansa bile elle yapıştırarak şekil vermeye devam edebilirsiniz.

Şekil verirken hamur yine sıcaktan çok yumuşacağı için buzluğa koyup 5 dakika bekletmenizi öneririm.

Buzluktan alınan hamur üzerine çatal ile delikler açılır. Üzerine yağlı kağıt konur. Onun üzerine de kuru fasulye veya nohut konularak ağırlık yapılır ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. Sürenin sonunda üzerindeki bakliyat ve kağıt alınır ve 10 dakika daha pişirilir. Bu bakliyatları daha  sonra bir kavanoza koyarak saklayın ve yeni tartlar için yeniden defalarca kullanabilirsiniz.

Üst katman için yumurta ve toz şeker derin bir kasede çırpılır.Buna limon suyu, limon kabuğu rendesi ve krema eklenerek kısa bir süre daha çırpılır ve fırından çıkarılan tart hamuru üzerine dökülerek yeniden fırına verilir ve 20 -25 dakika daha pişirilir.

Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder