Sayfalar

28 Eylül 2015 Pazartesi

Etli karalahana dolması





Etli Karalahana dolması pek çok evde  pek sık yapılmayan bir sarma türü. Ama son derece lezzetli . Bu yüzden asma yaprağı yerine bazende karalahana ile sarma yapılmalı.

Malzemeler


  • 1 demet Karalahana
  • 250 gr kıyma
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 büyük kuru soğan
  • 8-10 dal nane veya 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 8-10 dal dereoto ve maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz,karabiber 
  • istenirse yarım çay kaşığı kekik
  • 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ veya tereyağı


Yapılışı

Karalahanalar yıkanır ve sapları kesilir. Derin bir tencereye bolca su konur ve kaynatılur. Su kaynadıktan sonra 5-6 yaprak karalahana içine atılır. Bir kevgir yardımı ile hafifçe karıştırılır. 1-2 dakika sonra sudaki karalahanalar kevgir ile alınır ve diğerleri atılarak aynı işlem yapılır. Karalahananın haşlama işlemi bittiğinde bir kenarda bekletilir.

Kıyma derin bir kaseye konur. Bulgur yıkanır ve eklenir. Bunların üzerine soğan rendelenir.

Taze nane, dereotu ve maydanoz incecik kıyılır ve kıymalı karışıma eklenir. Salça, tuz ve karabiber eklenir. İstenirse çok az kekik eklenir ve biraz yoğrularak tüm malzemelerin birbiri ile karışması sağlanır.


Haşlanan karalahananın varsa sert damarları bir bıçak yardımı ile alınır.Yapraklar  büyük ise ikiye bölünür ve her bir yaprağa bir parça kıymalı harç konularak sarılır ve tencereye dizilir. Tüm kıyma harcı bitinceye kadar bu işlem yapılır ve üzerine 2 veya 2,5 su bardağı su ve yağ konularak yaklaşık yarım saat pişirilir.

Sade yoğurt veya sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edilir.

Afiyet olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder