Sayfalar

24 Ocak 2016 Pazar

İtalyan ekmeği (Focaccia)




Pazar sabahları yapılan uzun kahvaltılarda farklı ekmek denemeleri yapmayı seviyorum. Bu kez de bir İtalyan ekmeği olan Focaccia yı denedim. Tadan herkes çok sevdi. Bir kaç kez mayalanması gerektiğinden hazırlaması biraz zaman alıyor ama uzun kahvaltılar için deneyebilirsiniz.Ya da akşam peynir tabağı yanında bir kadeh şarap ile birlikte de gayet güzel olacaktır.

Malzemeler


  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • Biraz tuz
  • Zeytin,çeri domates,biberiye
  • İstenirse üzerine rende permasan peyniri


Yapılışı

Un,su, instant maya ve bir tutam tuz ile hamur hazırlanır.Hamur önce ele yapışıyor ama yoğurmaya devam ettikçe kıvamını almaktadır. (Ancak suyun tamamın hemen eklememizi öneririm.Bardağın önce 3/4 ile yoğurmaya başlayıp sonra gerekirse devamını ekleyin. ) (Birde ben instant maya kullandığım için hamurun mayalanmasını beklemeden kullandım ama siz yaş maya ile yapacaksanız önce mayanın kabartılması gerekecek)

Hazırlanan hamur yağlanan derin bir kaba konur. Üzeri nemli bir bezle veya strech flim ile kaplanır ve 1 saat mayalanması beklenir.

Sürenin sonunda hamur biraz yoğrularak gazı çıkarılır ve bir merdane yardımı ile veya elle açılır. Bu aşamada ister dikdörtgen isterseniz de yuvarlak olarak açabilirsiniz. Yaklaşık yarım santim kalınlığında bir taban elde etmelisiniz.

Hazırlanan hamur tabanının üzerine zeytinyağ sürülür ve elle hamurun üzerine bastırarak mümkün olduğunca çukur açılır. Hamurun üzerine 8-10 tane çekirdeği çıkarılan zeytin, 3-4 tane ikiye bölünen çeri domates konur. Biberiye yaprakları hafifçe kesilerek üzerine serpilir ve biraz tuz eklenir. Üzeri temiz bir bezle örtülerek yarım saat kadar daha bekletilir. Sürenin sonunda fırına verilir.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 -25 dakika pişirilir. Fırından alındıktan sonra istenirse üzerine rende permesan eklenir ve Ilık olarak servis edilir.

Afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder