Sayfalar

26 Ağustos 2015 Çarşamba

Belikırık




Bu yemeğin ismi sanırım büyük çoğunluğa çok ilginç gelecek. Babaannemin yaptığı bu yemek aslında köfte ve patlıcan ile yapılan bir yemek. Bir Güneydoğu Anadolu yemeği olan Belikırık ismi sanırım patlıcanların yarım kesilerek içine malzeme doldurulması ve bu yüzdende  eğri olmasından kaynaklanıyor.

Malzemeler

  • 4 adet uzun patlıcan
  • 3 adet domates
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 3-4 adet sarımsak

Köfte için
  • 300 gr kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 orta boy soğan
  • Yarım su bardağı ekmek kırıntısı veya galete unu
  • kekik,kimyon,tuz ve karabiber

Yapılışı


Köfteyi yapmak için Köfte malzemeleri bir kaba konur ve yoğurularak köfte harcı yapılır ve bekletilir.

Patlıcanlar yıkanır ve eğer çok uzunsa ortadan ikiye bölünür. Bölünen patlıcanlara büyüklüğüne göre 2 veya 3 veya 4 çizik atılarak kesilir ama koparılmaz.

Bir patlıcan alınır ve kesik yerlerine  birer parça köfte konur. Bu şekilde tüm patlıcanların kesik yerlerine köfte konur

Bir karnıyarık tenceresine patlıcanlar dizilir.

Domatesler bir kaseye rendelenir, salça ve küçük doğranmış sarımsaklar eklenir yarım su bardağı kadar da su ile karıştırılır ve tenceredeki patlıcanların üzerine dökülür.Biraz da zeytin yağı eklenir ve kısık ateşte 25-30 dakika kadar pişirilerek servis edilir.

Afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder