Sayfalar

20 Haziran 2015 Cumartesi

Zeytinyağlı Yaprak Sarma



Rahmetli anneannem bu sarmaya  "Yalancı sarma" derdi.Çünkü iç malzemeleri kavrulmayan ve ön pişirme yapılmayan bu sarma ona göre sarma sayılmazdı:) Ama yıllarca insan iş hayatında olunca yemek pişirmek içinde pratik yollar bulmaya çalışıyor. Tüm iç malzemelere çiğden konulan bu sarma da pişme süresi içine konulan su nedeniyle diğer zeytinyağlı sarmaya göre daha uzun ama kendi kendine pişiyor nasıl olsa :) Suyu ve pişirme süresi biraz farklı olan bu sarma da ilk bir iki deneme de ayarı tutturamaya bilirsiniz ama sonrakiler de başarıyı yakalayacaksınız.

Malzemeler


  • 250 gr taze yaprak veya salamura yaprak
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 büyük kuru soğan
  • 4-5 adet taze soğan
  • 3 tatlı kaşığı kuru nane
  • 7-8 dal dereotu
  • 7-8 dal maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 5 su bardağı su


Yapılışı

1-Önce yaprakları hazırlayarak işe başlayalım. Eğer taze asma yaprağı kullanıyorsanız yapraklar yıkanır.Bir tencereye yarı yarıya su konur ve su kaynatılır.Su kaynarken  yaprakların 10-15 tanesi tencereye konur.1 dakika kadar sonra bir kevgir ile ters yüz yapılır ve böylece üstteki yapraklarında haşlanması sağlanır. Bu işlem tüm yapraklar haşlanıncaya kadar yapılır. Eğer salamura yaprak kullanıyorsanız yine aynı işlemi yapıyorsunuz ama bu kez kaynayan suyun içinde çok az tutup hemen çeviriyorsanız ve çıkarıyorsunuz. Ve yapraklar ılınmaya bırakılır.

2-İç malzemesi için pirinçler derin bir kaba konur ve yıkanır. Soğan rendelenir.

3-Taze soğan, dereotu ve maydanoz ince ince kıyılır ve pirinç ve soğanlı karışımın üzerine konur. Tuz,Kuru nane,toz şeker eklenir. Yağın yarısı konur ve tüm malzemeler iyice bir kaşık yardımı ile karıştırılır.

4-Haşlanmış bir yaprak düz bir tabağa konur ve içine yarım kaşık veya bir tatlı kaşığı malzeme konulur. Yapraklar önce sağlı sollu kapatılır ve daha sonra sigara böreği sarar gibi sarılır.

5-Sarmalar tencereye serilir .Suyu konur ve üzerine bir tabak konularak ve kapağı kapatılarak suyu çekinceye kadar yaklaşık yarım saat kısık ateşte pişirilir. Ocağın altını kapatmadan bir kaç dakika önce kalan zeytinyağı dökülür.

6-Pişince ocağın altı kapatılır ve  soğuduktan sonra servis tabağına konur.


Püf noktası:
İç malzemesi çiğden konulduğundan yaprakları sararken  çok aşırı malzeme ile doldurmayın ve biraz gevşekçe sarın.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder