Sayfalar

19 Temmuz 2015 Pazar

Özbek Pilavı






Özbek pilavına bence pilav demek haksızlık:) Çünkü aslında hem pilav, hem et yemeği hemde sebze yemeği. Yani bunu yapıp yanında da bir cacık veya salata olur ise tam bir öğün olacaktır. Yanında başka bir şeye gerek yok.

Malzemeler


  • 250 gr kuşbaşı dana eti
  • 2 adet orta boy soğan (biri tas kebap için diğeri pilav için)
  • 2 adet domates
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet havuç
  • Tuz,Yenibahar,karabiber, zeytinyağı


Yapılışı

1-Öncelikle kuşbaşı et kızgın tencereye konur ve kavrulur. Kavrulan etlerin üzerine önce 1 adet yemeklik doğranmış soğan eklenir. 1-2 dakika kavrulduktan sonra domatesler eklenir ve biraz daha kavrulur.

2-Kavrulan bu karışımın üzerine sıcak su, tuz ve karabiber dökülür ve etler pişinceye kadar yarım saat veya 45 dakika pişirilir. ( Etlerinizi düdüklü tencereye kullanıyor iseniz orada da kendi usulünzce pişirebilirsiniz.

3-Bu arada ayıklanan pirinçlerin üzerine sıcak su dökülür ve bir kenarda suyun soğuması için  bekletilir.

4-Etler pişip ılındıktan sonra pilavın yapımına başlanır.

5-Öncelikle yemeklik doğranan bir soğan zeytinyağında kavrulur. Bunun üzerine minik küpler halinde doğranmış havuç eklenir ve kavurmaya devam edilir.

6-En son suyu süzülen ve yıkanan pirinçler eklenir . Hepsi bir arada bir süre kavrulur.

7-Kavrulan pirince ; pişen etler , tuz, karabiber ve yenibahar eklenir. 2 su bardağı su eklenerek kısık ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir ve sıcak sıcak servis edilir.

Ben pirinci ıslattığım için ve sadece etleri koyduğum için bire bir ölçülerde pirinç ve su koyuyorum. Ama siz kavrulan etinde suyundan koyarsanız ölçüyü yarım bardak kadar azaltmanızı öneririm. Yada pirinçi ıslatmadan yapıyorsanız bir bardak pirince 2 bardak su koymanızı öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder